廣東以色列理工學院

2018武漢大學香港學生快進來!!!

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
Ylchan224
初級會員
初級會員

Re: 2018武漢大學香港學生快進來!!!

文章 Ylchan224 » 週一 7月 30日, 2018年 1:26 pm

Jack9735 寫:各位已經被武大錄取的同學留意啦,如果上面有什麽問題我們漏回了,請提醒一下,我們會儘快回答,抱歉啦!
今日我收到錄取通知書,無啦啦派左去新傳系(無填過,我只填了生物和計算機),但網上check係派左去生物科學。
不過如果收我讀新傳我ok,因為其實我都唔太想讀生物
呢個情況要問邊個人呢唔知

Lsyan
中級會員
中級會員

文章 Lsyan » 週一 7月 30日, 2018年 3:08 pm

Ylchan224 寫:
Jack9735 寫:各各位已經被武大錄取的同學留意啦,如果上面有什麽問題我們漏回了,請提醒一下,我們會儘快回答,抱歉啦!
今日我收到錄取通知書,無啦啦派左去新傳系(無填過,我只填了生物和計算機),但網上check係派左去生物科學。
我都係你呢個情況呀,我收到都係冇啦啦派左去新傳,但係網上寫我係被口腔醫學錄取左,你打唔打到去武大招生辦問

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週一 7月 30日, 2018年 3:15 pm

Jack9735 寫:各位已經被武大錄取的同學留意啦,如果上面有什麽問題我們漏回了,請提醒一下,我們會儘快回答,抱歉啦!
尽快打电话去武汉大学招生办公室问一下
联系电话:027-6875 4231
电子邮箱:wdzsb@whu.edu.cn

Lsyan
中級會員
中級會員

文章 Lsyan » 週一 7月 30日, 2018年 3:20 pm

Sophie0221 寫:
係香港完全打唔入去,叫大陸嘅親戚幫手都係打得通但係冇人接電話

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週一 7月 30日, 2018年 3:54 pm

Lsyan 寫:
係香港完全打唔入去,叫大陸嘅親戚幫手都係打得通但係冇人接電話
在下午5点前的办公时间尽可能多打几次,如果还是打不通就把你的问题发到他们的电子邮箱吧。

好好睇睇
初級會員
初級會員

文章 好好睇睇 » 週一 7月 30日, 2018年 4:10 pm

Lsyan 寫:
在下午5点前的办公时间尽可能多打几次,如果还是打不通就把你的问题发到他们的电子邮箱吧。

好好睇睇
初級會員
初級會員

文章 好好睇睇 » 週一 7月 30日, 2018年 4:13 pm

好好睇睇 寫:
Lsyan 寫:
sorry頭先按錯制。
我都係同樣情況啊,網上寫新傳,通知書寫歷史。我都會打電話問問,麻煩各位可以的話,幫幫手係度更新返個情況,唔該你地!

Ylchan224
初級會員
初級會員

文章 Ylchan224 » 週一 7月 30日, 2018年 5:32 pm

武大打左電話黎,話張呢封野寄返返去。佢會重新出過張錄取通知書(我封野連人文/理工小册子都冇,睇都冇得睇)
唔讀係咪唔洗寄?

Sophie0221
中級會員
中級會員

文章 Sophie0221 » 週一 7月 30日, 2018年 7:02 pm

Ylchan224 寫:武大打左電話黎,話張呢封野寄返返去。佢會重新出過張錄取通知書(我封野連人文/理工小册子都冇,睇都冇得睇)
唔讀係咪唔洗寄?
如果你真是好認真認真想完都是唔來武大,就不用再寄回去啦。如果你不是很喜歡生物科學,可以大一下學期轉去讀你喜歡的專業,轉專業的要求一般也不會太高

tinnawing
初級會員
初級會員

文章 tinnawing » 週五 9月 7日, 2018年 8:11 pm

2019考生想免試考武漢大學一問
我學校pre我dse成績為
5*3245*4
英文同數學比較差
有校長推薦計劃 都有教授推薦信
會擺武大傳媒係第一志願
想請問獲取錄機會大吾大?

Alycia
初級會員
初級會員

文章 Alycia » 週三 11月 7日, 2018年 8:32 am

請問 我預測我324333 選修組科(物理化學)和生物
想報考武漢大學 西安交通大學 四川大學的計算機 可以穩入嗎 還有校長推薦信

Benny1999
初級會員
初級會員

文章 Benny1999 » 週六 12月 1日, 2018年 9:27 am

如果我只得一個elective 入唔入到武大?

URE
資深會員
資深會員

文章 URE » 週日 12月 2日, 2018年 11:33 am

Alycia 寫:請問 我預測我324333 選修組科(物理化學)和生物
想報考武漢大學 西安交通大學 四川大學的計算機 可以穩入嗎 還有校長推薦信
英文科只有2,有校長推薦計劃都不一定會收。

URE
資深會員
資深會員

文章 URE » 週日 12月 2日, 2018年 11:35 am

Benny1999 寫:如果我只得一個elective 入唔入到武大?
不可以。

Yami Lai
初級會員
初級會員

文章 Yami Lai » 週日 12月 2日, 2018年 2:35 pm

請問有最新2017或2018年度dse考生考入新聞系的成績嗎?

小熊饼干
初級會員
初級會員

文章 小熊饼干 » 週四 12月 6日, 2018年 3:29 am

Jack9735 寫:
Yami Lai 寫:你好前輩,我是明年的dse考生預計成績 (中文英文數學通識企業及管理經濟) 最低 434354 ,希望入讀新聞與傳播學系,想問:
1: 透過免試收生途徑入讀新聞與傳播學系的香港生多嗎?
2: 學系在校內的就業機會以及資源( 例如拍攝比賽、獎金 )
3: 以我的成績入讀學系競爭和機會大嗎?
4: 一學年學費包括住宿學費生活費等大約多少?
5: 香港政府或內地教育機構是否有專屬提供港澳台新的學費減免或津貼獎金?
6: 需要親身到武漢大學進行面試嗎?
7: 當年你是怎樣報名到武漢大學?是透過內地教育展還是老師建議?
抱歉問了這麼多問題,萬分感謝!
Sorry啊! 最近都在忙考試,遲了回覆!
1.多啊,香港免試生很多都在新傳院的
2.剛剛問了一下新傳院的同學,暫時問到就是大三時好像會有實習的
3.這個分數機會好大的啊
4.新傳註冊費2350 + 學分費約3000(視乎你那年修多少) + 住宿費2000= 7350左右,再加生活費,可以參考一下
5.可以申請政府那個給回內地讀高校的香港學生的津貼,武大也有港澳台生獎學金的
6.不用
7.報名的話,是每年年初時報的,一般3月就要完成報名程序。至於怎樣留意到武大,就是四處收集完資料之後,考慮自己意願和分數,再決定的
不用抱歉啦,想知道甚麼就盡管問啦,OK 的!!!
武大新傳全國排名高嘛?係香港高唔高應受性?如果浸大同武大兩者都夠分入,咁應該揀邊間?唔該曬:)

初級會員
初級會員

文章 1234557890 » 週二 10月 15日, 2019年 3:55 pm

我想問一下如果我DSE成績是4244有校長推薦計畫的可以考上武漢大學的經濟管理學系嗎,還是廈門大學中山大學容易進 :cry:

MIIkonG
初級會員
初級會員

文章 MIIkonG » 週五 10月 18日, 2019年 10:29 am

请问会长~全国联招考试大概多少分及排位可以有机会入WHU,我是2020年五月的考生

回覆文章