廣州中醫藥大學生活諮詢貼

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

Re: 廣州中醫藥大學生活諮詢貼

文章shitshitXD » 週日 6月 30日, 2013年 11:33 am

mandy08 寫:我好奇的問一下,各位師兄師姐和報了名的同學,為什麼會選擇讀中醫呢?

我本身早就下定決心想讀中醫㗎啦
覺得讀醫幫到人麻
香港唔收 咪大陸囉
係大陸讀又平 課程配套上比香港更成熟

讀中醫最緊要有興趣
唔係會讀得好苦...
shitshitXD
中級會員
中級會員

文章mandy08 » 週日 6月 30日, 2013年 5:27 pm

yamhlm 寫:
mandy08 寫:我好奇的問一下,各位師兄師姐和報了名的同學,為什麼會選擇讀中醫呢?

老實說 我當初並沒有很強烈的意願去讀中醫
回內地升學只是我其中一條後路而已 至於回內地升學我只覺得讀中醫是最有用的科目 所以4個志願都填了不同大學的中醫專業
結果JUPAS NO OFFER 我亦不想花費那麼昂貴的學費去讀HD/ASSO 所以最終選擇了回內地升學這條路 至少中醫對我而言算是有興趣的一科 以及負擔較輕

本身唔係想讀中醫,禁你初初讀個時會唔會覺得好辛苦?定係宜家發覺中意左中醫?
mandy08
中級會員
中級會員

文章mandy08 » 週日 6月 30日, 2013年 5:32 pm

shitshitXD 寫:

我本身早就下定決心想讀中醫㗎啦
覺得讀醫幫到人麻
香港唔收 咪大陸囉
係大陸讀又平 課程配套上比香港更成熟

讀中醫最緊要有興趣
唔係會讀得好苦...

我既諗法都同你差不多,要有興趣同堅持。但要背咁多古文,你有咩秘訣?haha
mandy08
中級會員
中級會員

文章yamhlm » 週日 6月 30日, 2013年 7:03 pm

mandy08 寫:
yamhlm 寫:

老實說 我當初並沒有很強烈的意願去讀中醫
回內地升學只是我其中一條後路而已 至於回內地升學我只覺得讀中醫是最有用的科目 所以4個志願都填了不同大學的中醫專業
結果JUPAS NO OFFER 我亦不想花費那麼昂貴的學費去讀HD/ASSO 所以最終選擇了回內地升學這條路 至少中醫對我而言算是有興趣的一科 以及負擔較輕

本身唔係想讀中醫,禁你初初讀個時會唔會覺得好辛苦?定係宜家發覺中意左中醫?

唔會辛苦 因為本身對中醫無反感 反而係讀啲睇落去同中醫無乜關係既科例如生物化學, 生理學等等就會覺得辛苦 但其他科就OK啦 無乜太大壓力
yamhlm
香港免試
香港免試

文章kaif » 週一 7月 1日, 2013年 8:50 pm

港澳台聯招岩岩放榜,小弟入到廣中醫

想問下而家係等通知書寄過來?

唔該
kaif
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週二 7月 2日, 2013年 2:10 am

kaif 寫:港澳台聯招岩岩放榜,小弟入到廣中醫

想問下而家係等通知書寄過來?

唔該

係呀
yamhlm
香港免試
香港免試

文章yanyee » 週二 7月 2日, 2013年 1:32 pm

我想問下各位師兄師姐,剛剛入學的時候有什麼最不習慣(在生活上)
yanyee
中級會員
中級會員

文章yamhlm » 週二 7月 2日, 2013年 1:59 pm

yanyee 寫:我想問下各位師兄師姐,剛剛入學的時候有什麼最不習慣(在生活上)

未買洗衣機個陣要自己洗衫 同埋同人住 好多習慣要互相遷就
yamhlm
香港免試
香港免試

文章alan1994 » 週一 7月 8日, 2013年 6:36 pm

我想问个问题 如果我英文拿唔到3 拿到个2 但其中两科主科有4或5 咁会唔会无左面试 同无机会入到广州中医药大学
alan1994
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週一 7月 8日, 2013年 9:41 pm

alan1994 寫:我想问个问题 如果我英文拿唔到3 拿到个2 但其中两科主科有4或5 咁会唔会无左面试 同无机会入到广州中医药大学

無面試機會且無機會入到
yamhlm
香港免試
香港免試

文章ykhello » 週二 7月 9日, 2013年 2:43 pm

yamhlm 寫:
yoguanil 寫:thanks, 搵日去貝崗村望下先。

shitshitXD 寫:
1.中醫專業,第一二年係大學城上課,大三後去三元里
2.睇樓,最好先通知下學校,唔係到時摸門釘。學校附近的華工大學有酒店租,或者貝崗都有好多選擇
3.有巴士專線往返
4.係大三大五的實習,有一半機會抽去大學城的醫院實習

亦可以去附近的穗石村、長洲睇睇 不少同學都在這兩個地方租屋住 價錢亦較學校便宜很多 大概每個月RMB 350-400左右

那麽請問怎麽去找房子?一般通過網絡還是直接去那些村看看?如果騎單車的話大概多久能到學校?謝謝!
ykhello
初級會員
初級會員

文章ykhello » 週二 7月 9日, 2013年 3:13 pm

還有,我是大齡學生,已經結婚了,問過了,宿舍不允許帶家屬入住。那麽好像只能住在外面了~ 所以希望如果有兩人了解外宿的情況請多多告知~謝謝!
ykhello
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週三 7月 10日, 2013年 12:21 am

ykhello 寫:還有,我是大齡學生,已經結婚了,問過了,宿舍不允許帶家屬入住。那麽好像只能住在外面了~ 所以希望如果有兩人了解外宿的情況請多多告知~謝謝!

都有不少人外宿 你可以選擇住附近的穗石村及長洲 價格較宿舍的便宜
yamhlm
香港免試
香港免試

文章ykhello » 週五 7月 12日, 2013年 3:02 am

yamhlm 寫:
ykhello 寫:還有,我是大齡學生,已經結婚了,問過了,宿舍不允許帶家屬入住。那麽好像只能住在外面了~ 所以希望如果有兩人了解外宿的情況請多多告知~謝謝!

都有不少人外宿 你可以選擇住附近的穗石村及長洲 價格較宿舍的便宜

請問這些地方周邊治安環境如何?若步行至校園大概需時多久?謝謝
ykhello
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週一 7月 15日, 2013年 11:07 am

ykhello 寫:
yamhlm 寫:

請問這些地方周邊治安環境如何?若步行至校園大概需時多久?謝謝

在外面住沒有人會步行回學校的 通常都會買電動車或單車代步
周邊治安環境尚好 但你還是需要親身上來視察一下環境
yamhlm
香港免試
香港免試

文章Vicentwong » 週一 7月 15日, 2013年 12:52 pm

本人中2,英3,數4,通識4,化學4,BAFS2。有校長推薦計畫。請問有冇機會入讀廣州中醫藥大學or佢嘅預科課程,因為聽講校長推薦計畫適用於英文2,不過不適用於中文2。如果有預科,我想讀預科。。
Vicentwong
高級會員
高級會員

廣州中醫藥大學一問

文章miyavili » 週一 7月 15日, 2013年 2:44 pm

我是自修生
成績:中文3 英文4 通識4 數學4 地理4 經濟4 生物3
這樣入到廣州中醫藥大學嗎?
放榜后有什麼要留意?
會有interview的email發過來嗎?
miyavili
初級會員
初級會員

文章chityu » 週一 7月 15日, 2013年 4:35 pm

yamhlm 寫:
alan1994 寫:我想问个问题 如果我英文拿唔到3 拿到个2 但其中两科主科有4或5 咁会唔会无左面试 同无机会入到广州中医药大学

無面試機會且無機會入到

.....
中文2
英文3
數學4
通識4
生物5
化學4

這樣連面試機會也沒有嗎...?
chityu
中級會員
中級會員

文章darkpearl1945 » 週一 7月 15日, 2013年 5:06 pm

chityu 寫:
yamhlm 寫:

無面試機會且無機會入到

.....
中文2
英文3
數學4
通識4
生物5
化學4

3322系基本入学要求= =
darkpearl1945
資深會員
資深會員

文章yanyee » 週一 7月 15日, 2013年 7:39 pm

中文4
英文2
數學4
通識4
生物5
化學4
有校長推薦信,要求話會降到3232
我會吾會入到呀?
有冇師兄師姐因為校長推薦信而入到呀?
yanyee
中級會員
中級會員

文章chityu » 週二 7月 16日, 2013年 6:26 pm

darkpearl1945 寫:
chityu 寫:
yamhlm 寫:

無面試機會且無機會入到

.....
中文2
英文3
數學4
通識4
生物5
化學4

學友社本野寫住
2012年平均錄取分數線:上線即錄
我想問上線即錄係指3322定4433呢?
我之前係個個展覽問過廣州中醫藥既師兄師姐
佢地話上線即錄係指3322,,咁係唔係咁樣呢?
chityu
中級會員
中級會員

文章darkpearl1945 » 週二 7月 16日, 2013年 7:45 pm

chityu 寫:
darkpearl1945 寫:
chityu 寫:
yamhlm 寫:

無面試機會且無機會入到

.....
中文2
英文3
數學4
通識4
生物5
化學4

學友社本野寫住
2012年平均錄取分數線:上線即錄
我想問上線即錄係指3322定4433呢?
我之前係個個展覽問過廣州中醫藥既師兄師姐
佢地話上線即錄係指3322,,咁係唔係咁樣呢?

darkpearl1945
資深會員
資深會員

文章yamhlm » 週三 7月 17日, 2013年 12:48 am

Vicentwong 寫:本人中2,英3,數4,通識4,化學4,BAFS2。有校長推薦計畫。請問有冇機會入讀廣州中醫藥大學or佢嘅預科課程,因為聽講校長推薦計畫適用於英文2,不過不適用於中文2。如果有預科,我想讀預科。。

校長推薦計劃係可以改做英文2數學3
所以係無機會入到 至於預科課程就唔係好清楚 無識到人係讀預科課程
yamhlm
香港免試
香港免試

文章yamhlm » 週三 7月 17日, 2013年 12:51 am

yanyee 寫:中文4
英文2
數學4
通識4
生物5
化學4
有校長推薦信,要求話會降到3232
我會吾會入到呀?
有冇師兄師姐因為校長推薦信而入到呀?

應該入到
冇先例 舊年無論有冇校長推薦信 點都要有3322先入到
yamhlm
香港免試
香港免試

文章Charlie0701 » 週三 7月 17日, 2013年 1:35 am

Hey。我係今年dse考生,我成績是324433。
而且我報了內地70間大學免試招生的,加上有校長推薦計劃。
請問我這個成績能夠入廣州中醫藥嗎?
求回覆!
Charlie0701
中級會員
中級會員

上一頁下一頁

回到 中國留學綜合討論