廣州中醫藥大學生活諮詢貼

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

Re: 廣州中醫藥大學生活諮詢貼

文章miyavili » 週四 6月 6日, 2013年 8:56 pm

yamhlm 寫:
miyavili 寫:請問上年免試招生會有面試嗎?

有 但我無去

在大約什麼時候?看面試表現的比重不大?
miyavili
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週五 6月 7日, 2013年 2:39 pm

padmadj 寫:請教一下,第一年難不難合格? :(

肯讀就不難合格
yamhlm
香港免試
香港免試

文章padmadj » 週日 6月 9日, 2013年 7:40 pm

想請教,以高級文憑入讀廣中醫是否不能回港考牌?
padmadj
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週日 6月 9日, 2013年 9:11 pm

padmadj 寫:想請教,以高級文憑入讀廣中醫是否不能回港考牌?

基本上入到廣中醫 畢到業 就可以返香港考牌
yamhlm
香港免試
香港免試

文章padmadj » 週日 6月 9日, 2013年 9:18 pm

因為第一年讀的身份是試讀生,yr 2先轉為本科生,所以先有咁嘅問題……
padmadj
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週一 6月 10日, 2013年 12:24 am

padmadj 寫:因為第一年讀的身份是試讀生,yr 2先轉為本科生,所以先有咁嘅問題……

即係你而家係2012級境外二班既人?
yamhlm
香港免試
香港免試

文章padmadj » 週一 6月 10日, 2013年 9:37 am

yamhlm 寫:
padmadj 寫:因為第一年讀的身份是試讀生,yr 2先轉為本科生,所以先有咁嘅問題……

不是,不過有朋友話第一年試讀的話,即使yr2轉回本科生不能回港考中醫牌。
padmadj
初級會員
初級會員

文章yoguanil » 週二 6月 11日, 2013年 4:48 pm

padmadj 寫:
yamhlm 寫:

不是,不過有朋友話第一年試讀的話,即使yr2轉回本科生不能回港考中醫牌。

所有第一年的學生都叫做"試讀生",第一年合格先正式成為本科生。

但係香港考牌冇分試讀定正式讀,只要係5年全日制本科畢業,實習30周,修讀左10項科目
以我理解,已經可以參加佢個考牌試。

詳細資料: http://www.cmchk.org.hk/cmp/chi/main_rcmp02.htm
yoguanil
初級會員
初級會員

文章ykhello » 週一 6月 17日, 2013年 1:19 pm

謝謝你的帖子!看完了你的帖子之後才發現,我所報的專業(針灸推拿)現在不被承認。錄取通知書已經收到了,現在正在聯係他們能不能轉專業。

我看到你們之前討論說第二個學期可以轉專業,請問這個容易轉嗎?是否由於香港這一特殊情況相對容易轉些?那麽如果修讀雙學位呢?有看過這樣的例子嗎?再如果成果轉到中醫學,那麽對針灸推拿有興趣的話可以選修嗎?或可以通過什麽方式選修?

謝謝!
ykhello
初級會員
初級會員

文章bz17899 » 週一 6月 17日, 2013年 7:30 pm

yamhlm 寫:本人第一屆文憑試考生 在去年透過內地招生系統 成功被廣州中醫藥大學取錄 現就讀中醫學一年級 如有任何疑問 歡迎提問 我將會分享我在廣中醫的生活及讀書經驗

請問幾個問題

1.廣中醫的專業科目是? 中醫學還是針灸推拿?
小弟是台灣生,因為打球關係關節不大好,想自己學學推拿。這兩個科目能雙修嗎?

2.請問未來出路.發展。 目前醫師執照台灣尚未承認,那畢業後要往那邊發展呢? 內地?
另外如果主修針灸推拿,是否拿到的不是"醫師執照",而是別的執照?

3.物價.交通大概是怎麼樣呢?

4.學校的風氣呢? 校園環境如何? 對台生友善不?
bz17899
中級會員
中級會員

文章shitshitXD » 週四 6月 20日, 2013年 11:48 pm

ykhello 寫:謝謝你的帖子!看完了你的帖子之後才發現,我所報的專業(針灸推拿)現在不被承認。錄取通知書已經收到了,現在正在聯係他們能不能轉專業。

我看到你們之前討論說第二個學期可以轉專業,請問這個容易轉嗎?是否由於香港這一特殊情況相對容易轉些?那麽如果修讀雙學位呢?有看過這樣的例子嗎?再如果成果轉到中醫學,那麽對針灸推拿有興趣的話可以選修嗎?或可以通過什麽方式選修?

謝謝!

理論上收到取錄書跟校方談談是可以馬上轉專業的。第二個學期可以轉專業,這個我們今年有個同學成功了,正規途徑來説,校方要求同學第一學期平均分需超過80分以上才可申請的。非正規的,私下説吧。。。
沒聽過能修讀雙學位
針灸推拿有興趣的話 其實最簡單的方法是參加社團(像中學的學會)有針灸推拿協會 可以譲大家接觸 實踐
shitshitXD
中級會員
中級會員

文章yoguanil » 週三 6月 26日, 2013年 12:48 pm

先向各學長請安。
我準備今年九月入學,校方提供給港生的費用高昂,本於節儉原則,打算租住校外的房屋。
中醫有兩大校區︰三元里及大學城區
請問
1 是不是第一年多數在大學城區上課?
2 如果想提早去"睇樓",大學城區附近有什麼地方租屋比香港學生呢?
3 如果在三元里那邊住的話,往返大學城區方便嗎?
4 還是,五年的學習裡面,其實要不段在兩個區之間往返?
yoguanil
初級會員
初級會員

文章shitshitXD » 週三 6月 26日, 2013年 3:50 pm

yoguanil 寫:先向各學長請安。
我準備今年九月入學,校方提供給港生的費用高昂,本於節儉原則,打算租住校外的房屋。
中醫有兩大校區︰三元里及大學城區
請問
1 是不是第一年多數在大學城區上課?
2 如果想提早去"睇樓",大學城區附近有什麼地方租屋比香港學生呢?
3 如果在三元里那邊住的話,往返大學城區方便嗎?
4 還是,五年的學習裡面,其實要不段在兩個區之間往返?

1.中醫專業,第一二年係大學城上課,大三後去三元里
2.睇樓,最好先通知下學校,唔係到時摸門釘。學校附近的華工大學有酒店租,或者貝崗都有好多選擇
3.有巴士專線往返
4.係大三大五的實習,有一半機會抽去大學城的醫院實習
shitshitXD
中級會員
中級會員

文章yoguanil » 週四 6月 27日, 2013年 11:22 am

thanks, 搵日去貝崗村望下先。

shitshitXD 寫:
2.睇樓,最好先通知下學校,唔係到時摸門釘。學校附近的華工大學有酒店租,或者貝崗都有好多選擇
3.有巴士專線往返
yoguanil
初級會員
初級會員

文章yamhlm » 週四 6月 27日, 2013年 12:38 pm

yoguanil 寫:thanks, 搵日去貝崗村望下先。

3.有巴士專線往返

亦可以去附近的穗石村、長洲睇睇 不少同學都在這兩個地方租屋住 價錢亦較學校便宜很多 大概每個月RMB 350-400左右
yamhlm
香港免試
香港免試

文章yamhlm » 週四 6月 27日, 2013年 12:44 pm

bz17899 寫:
yamhlm 寫:本人第一屆文憑試考生 在去年透過內地招生系統 成功被廣州中醫藥大學取錄 現就讀中醫學一年級 如有任何疑問 歡迎提問 我將會分享我在廣中醫的生活及讀書經驗

請問幾個問題

1.廣中醫的專業科目是? 中醫學還是針灸推拿?
小弟是台灣生,因為打球關係關節不大好,想自己學學推拿。這兩個科目能雙修嗎?
暫時沒聽過可過可以雙修 除非你GPA特高

2.請問未來出路.發展。 目前醫師執照台灣尚未承認,那畢業後要往那邊發展呢? 內地?
另外如果主修針灸推拿,是否拿到的不是"醫師執照",而是別的執照?
抱歉 不太清楚 如果台灣不承認 基本都只能在內地執業
若主修針灸推拿 應該拿不到醫師執照

3.物價.交通大概是怎麼樣呢?
物價 在大學城校區 較巿區便宜 交通 有公交車 亦可用電動單車/單車代步

4.學校的風氣呢? 校園環境如何? 對台生友善不?

風氣 我個人認為相當不錯 讀書氣氛濃厚 境外班除外啦
環境大學城校區較三元里校區好 至少廣中醫宿舍在大學城裡算是站在榜首位置
其餘的你就查一查我們學校的網站吧 對台生當然友善啦
yamhlm
香港免試
香港免試

[求答] 副學士升廣中醫錄取機會 大嗎?

文章mandy08 » 週四 6月 27日, 2013年 9:33 pm

請問副學士(非修中醫)畢業升廣中醫錄取機會大嗎?
有無師兄師姐係咁既情況?
同班上其他係修中醫副學士既同學上堂果時會吾會好難跟?
THX!!!!
mandy08
中級會員
中級會員

文章mandy08 » 週五 6月 28日, 2013年 12:04 am

chityu 寫:相比起dse,,學習氣氛如何 :o
同埋...住宿舍會唔會好似香港咁,夜晚俾人狂敲門叫出去玩? :(

見hlm咁用心解答大家,等我接下力先!
HI,我係yamhlm同班同學,
我覺得呢到學習氣氛不俗
好學嘅同學會課堂前後會去指教老師,大部份老師都好用心解答 (Hea 嘅同學當然走堂啦)
坦白而言,係呢度嘅老師就不太管我們,老師基本上唔點名(但内地學生係要睇考勤),亦唔會有太多功課(平均每科一個學期一至兩份功課)或測驗,靠嘅係自律,預習(因爲某些科目老師教得好快,唔預習嘅話 上堂一舊雲)
或者係因爲大家都有心讀醫,都知道讀醫唔可以抱住得過且過的心態
所以基本上係考試前一個月大家都開始修心養性去溫習。

至於平時我地嘅活動呢,就真係因人而異啦
以我所見,女嘅會留係房煲劇或去朋友房傾下計,玩下card game
男嘅係房打機
天氣凍嘅會一齊係房打邊爐XD
由於我地學校位於大學城,同市區有段距離,搭地鐵都要先搭大學城巴士(最夜個班好似係22:30開出),所以基本上大家都只會係週末先出市區玩。平時最多係大學城内嘅新天地,貝崗村買或食嘢,有喜慶日子就去唱卡拉OK(新天地同商業北區都有)。
我個人就好少出市區,平均一個月先出一次。。。因爲冇乜需要

希望以上經驗令大家對廣中醫生活有更深入嘅了解!~

禁無中醫底會吾會好難明,跟吾上?
mandy08
中級會員
中級會員

文章mandy08 » 週五 6月 28日, 2013年 12:18 am

1)壓力大吾大,好似香港禁,溫書好長時間搞到無時間休息?
2)有時間或放假,學校附近有咩地方好去/玩?
Thx
mandy08
中級會員
中級會員

副學士升上中醫大學的問題?

文章mandy08 » 週五 6月 28日, 2013年 11:26 am

本人今年副學士畢業,不是修中醫的,但對中醫有興趣,透過非聯招已報了廣中醫。
1)有木有C兄C姐是同樣情況並考上了廣中醫?
2)跟其他同班有中醫底子的同學上課會不會難跟上?
3)上課情況怎樣?(認真/懶散? 老師教書快?)
4)天津跟南京的分別?
mandy08
中級會員
中級會員

Re: 副學士升上中醫大學的問題?

文章shitshitXD » 週五 6月 28日, 2013年 3:39 pm

mandy08 寫:本人今年副學士畢業,不是修中醫的,但對中醫有興趣,透過非聯招已報了廣中醫。
4)天津跟南京的分別?

1.有啊 HKU space 上來的
2.唔會跟不上 我都係DSE 升上黎讀 冇中醫底,上堂可能初初唔太慣,全普,但聽得明
考試冇問題
3. 上課 某啲科目老師(解剖學)會教得好快,老師強調要靠預習同不斷複習
老師教得認真,懶散的同學都唔會上課,上課的同學大致都認真,當然有部分同學唔係聽書,玩手機訓教,但至少課室都係靜嘅
4. 不太清楚,但勝在近香港,氣候差唔多,將來開藥都都同香港接近。
shitshitXD
中級會員
中級會員

文章shitshitXD » 週五 6月 28日, 2013年 3:47 pm

mandy08 寫:

Thx

壓力唔大,基本上冇乜功課,每課平均1-2份功課
老師對我地好寬鬆 靠自律
平時有複習,考試唔會吃力
考試前老師大多會同我哋複習一次,講下考試重點

學埋内地人習慣 平時會午睡
我而家考試最多都係温到12點訓,絕不需要通宵的

放假 係大學城 去下商場 唱K 出市區玩囉
不過通常有幾日假 同學都會番香港玩
shitshitXD
中級會員
中級會員

Re: 副學士升上中醫大學的問題?

文章mandy08 » 週五 6月 28日, 2013年 7:48 pm

mandy08 寫:

Thx

壓力唔大,基本上冇乜功課,每課平均1-2份功課
老師對我地好寬鬆 靠自律
平時有複習,考試唔會吃力
考試前老師大多會同我哋複習一次,講下考試重點

學埋内地人習慣 平時會午睡
我而家考試最多都係温到12點訓,絕不需要通宵的

放假 係大學城 去下商場 唱K 出市區玩囉
不過通常有幾日假 同學都會番香港玩
mandy08 寫:本人今年副學士畢業,不是修中醫的,但對中醫有興趣,透過非聯招已報了廣中醫。
4)天津跟南京的分別?

1.有啊 HKU space 上來的
2.唔會跟不上 我都係DSE 升上黎讀 冇中醫底,上堂可能初初唔太慣,全普,但聽得明
考試冇問題
3. 上課 某啲科目老師(解剖學)會教得好快,老師強調要靠預習同不斷複習
老師教得認真,懶散的同學都唔會上課,上課的同學大致都認真,當然有部分同學唔係聽書,玩手機訓教,但至少課室都係靜嘅
4. 不太清楚,但勝在近香港,氣候差唔多,將來開藥都都同香港接近。

多謝解答!
mandy08
中級會員
中級會員

文章mandy08 » 週日 6月 30日, 2013年 12:48 am

我好奇的問一下,各位師兄師姐和報了名的同學,為什麼會選擇讀中醫呢?
mandy08
中級會員
中級會員

文章yamhlm » 週日 6月 30日, 2013年 11:23 am

mandy08 寫:我好奇的問一下,各位師兄師姐和報了名的同學,為什麼會選擇讀中醫呢?

老實說 我當初並沒有很強烈的意願去讀中醫
回內地升學只是我其中一條後路而已 至於回內地升學我只覺得讀中醫是最有用的科目 所以4個志願都填了不同大學的中醫專業
結果JUPAS NO OFFER 我亦不想花費那麼昂貴的學費去讀HD/ASSO 所以最終選擇了回內地升學這條路 至少中醫對我而言算是有興趣的一科 以及負擔較輕
yamhlm
香港免試
香港免試

上一頁下一頁

回到 中國留學綜合討論