廣東以色列理工學院

2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
123fishs
香港免試
香港免試

Re: 2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

文章 123fishs » 週二 7月 16日, 2013年 10:01 pm

我唔可以話低左小小要求就唔收
但系我自己覺得 今年聯考武大收生線由上年430升到今年480-490
系歷年最高 大學咁樣砍考生
我相信有佢一定既原因既!
所以我其實覺得如果差小小都可能入唔到
今年聯考收得咁緊 我唔覺得免試會鬆
所以如果冇要求以上 我唔建議去試

mimi3325
香港免試
香港免試

文章 mimi3325 » 週二 7月 16日, 2013年 10:09 pm

123fishs 寫:我唔可以話低左小小要求就唔收
但系我自己覺得 今年聯考武大收生線由上年430升到今年480-490
我5344//433可不可以入南京大学呢?15人收生。虽然我知道你是武大的,但可不可以给我些意见呀

heyrochan
中級會員
中級會員

武漢大學面試一問

文章 heyrochan » 週二 7月 16日, 2013年 10:45 pm

想問一下
武漢大學面試日期是在什麼時候?
武漢大學城市規劃/建築系 面試中需要考描繪?
武漢大學城市規劃/建築系 上年香港免試收生成績大約多少?
收生結果什麼時候公佈?
有學校和校長推薦信有什麼幫助/加分?

以上 謝謝~

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週三 7月 17日, 2013年 11:31 pm

mimi3325 寫:
123fishs 寫:我唔可以話低左小小要求就唔收
我5344//433可不可以入南京大学呢?15人收生。虽然我知道你是武大的,但可不可以给我些意见呀
南京大學唔清楚 但系小小意見
南大都系勁野 只系收15人
我唔可以話你入唔入到 如果有15個人成績都比你高 咁你一定冇份
但系如果你系成績好個15人裏面 你就應該可以
所以我唔可以話你呢個成績入吾入到 我唔系學校-- 都唔知今年有幾多人報

123fishs
香港免試
香港免試

Re: 武漢大學面試一問

文章 123fishs » 週三 7月 17日, 2013年 11:39 pm

heyrochan 寫:想問一下
收生結果什麼時候公佈?

以上 謝謝~
首先 好多野都系免試系統會公佈日子
唔洗咁緊張 但系要緊貼消息 我記得免試網有個位系有講幾時公佈結果同埋面試日期
可以自己搵搵先
以我上年既觀察 佢應該系所有major都一齊in 所以應該唔洗考描繪 但系可能會睇你有冇心讀同興趣
今年洗唔洗畫就好難講 始終我系第一年 有好多野都變緊 你可以準備定先
城規個邊我記得上年系冇香港免試生 所以比唔到資料 sorry
有校長推薦我認為只要你面試唔系差既話 會有一定加分同埋提高個入學機會

heyrochan
中級會員
中級會員

武大免試成績一問

文章 heyrochan » 週三 7月 17日, 2013年 11:52 pm

免試成績433432 有校長推薦
有學長學姐知道這成績 進武大城市規劃/建築的機會大嗎?
还有就是我可以在什麼時候知道收生結果?謝謝

darkpearl1945
資深會員
資深會員

Re: 武大免試成績一問

文章 darkpearl1945 » 週四 7月 18日, 2013年 2:10 am

武大的数学要4吧

darkpearl1945
資深會員
資深會員

Re: 武漢大學面試一問

文章 darkpearl1945 » 週四 7月 18日, 2013年 2:14 am

123fishs 寫:
heyrochan 寫:想問一下
收生結果什麼時候公佈?

以上 謝謝~
首先 好多野都系免試系統會公佈日子
唔洗咁緊張 但系要緊貼消息 我記得免試網有個位系有講幾時公佈結果同埋面試日期
可以自己搵搵先
以我上年既觀察 佢應該系所有major都一齊in 所以應該唔洗考描繪 但系可能會睇你有冇心讀同興趣
今年洗唔洗畫就好難講 始終我系第一年 有好多野都變緊 你可以準備定先
城規個邊我記得上年系冇香港免試生 所以比唔到資料 sorry
有校長推薦我認為只要你面試唔系差既話 會有一定加分同埋提高個入學機會
我係14屆,想讀法學,唔知分數要求點

ding123
初級會員
初級會員

文章 ding123 » 週四 8月 1日, 2013年 2:10 pm

請問武大放在第二志願收ge機會會低d嗎?
33435* 想讀建築 :cry: :cry:

tai2436
中級會員
中級會員

文章 tai2436 » 週六 8月 10日, 2013年 11:43 pm

香港免試生入讀武大需要軍訓嗎?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週日 8月 11日, 2013年 12:12 am

tai2436 寫:香港免試生入讀武大需要軍訓嗎?
不需要

carriengting
中級會員
中級會員

文章 carriengting » 週日 8月 11日, 2013年 12:14 am

你好~今年比武大經濟與管理類收左~
其實我比香港樹仁大學BBA收左,,你覺得我應該讀邊個好?
仲有想問宿舍有冷氣嗎?知唔知今年經管邊個宿舍?
想問埋係入學費最後限期係幾時?張通知書冇寫?
氣候你覺得與香港相差如何??
重點係我怕內地高數係咪好難?
某科唔合格會留班或者畢唔到業嗎????特別係數學~
THX~~我真係好想知多D武大先決定去唔去..

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週日 8月 11日, 2013年 1:16 am

carriengting 寫:你好~今年比武大經濟與管理類收左~
1。宿舍有冷氣有厕所的,别担心
2。报到时同时交学费,是9月4-5号
3。更湿,更热,冬天湿冷,最冷-5度左右
4。唔合格要重俢,俢到合格为止
5。高數上,高數下,统计,线代,是經管四大关
6。不会留班,但当你掛了多于40个学分,就会被劝退学。(一科也就3-4个学分,要是同时掛多于10多门,嘿嘿……)
7。高數也有分內地高數与港澳台高數,港澳台高數易一点

carriengting
中級會員
中級會員

文章 carriengting » 週日 8月 11日, 2013年 1:35 am

lsc01322 寫:
carriengting 寫:你好~今年比武大經濟與管理類收左~
6。不会留班,但当你掛了多于40个学分,就会被劝退学。(一科也就3-4个学分,要是同时掛多于10多门,嘿嘿……)
我DSE數學LV4,有修M1:LV 4,你覺得讀高數點??handle到嗎???

jlhc
初級會員
初級會員

文章 jlhc » 週一 8月 12日, 2013年 3:53 am

我是2014的DSE考生 暫時預計成績應該全4 請問選哪一所學校機會較大呢? 想讀酒店管理/marketing 之類的......另外 哪些學校這兩科是比較好的呢? 謝謝!:)

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 8月 13日, 2013年 12:14 am

carriengting 寫:
lsc01322 寫:
我DSE數學LV4,有修M1:LV 4,你覺得讀高數點??handle到嗎???
因為高數其實系M1 只不過香港個D太簡單._.
我冇讀M1 但系買左本M1 longman既上去睇
你會發現 香港用4-5頁講既野 大陸系用半頁講完
我LV3 系做Paper train反黎 所以我覺得你好好地聽書 合格是有望的

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 8月 13日, 2013年 12:15 am

jlhc 寫:我是2014的DSE考生 暫時預計成績應該全4 請問選哪一所學校機會較大呢? 想讀酒店管理/marketing 之類的......另外 哪些學校這兩科是比較好的呢? 謝謝!:)
聽人講暨南管理學排名高過武大 都易入過武大
但系武大綜合排名高 難入D 自己選擇

余思慧
中級會員
中級會員

文章 余思慧 » 週六 8月 31日, 2013年 3:33 pm

我想請問一下,武大的臨床醫學系怎麼樣,收生成績如何,還有啊,我想知道我如果讀醫以後在內地就業會不會有阻礙,謝謝。

dinny3838
初級會員
初級會員

文章 dinny3838 » 週日 9月 1日, 2013年 6:30 pm

其實我2014考dse, 但我唸我中文會衰左,我估我成績係中(2), 英(3),數(4),m2(3),LS(2),ICT(4),Business(3)
咁我係咪冇機?同埋有冇邊啲科讀m2會加分?
即使我間中學排35到,,,,
同埋我想知聯招即係點?使唔使要讀下先去考?我想知detail

kwong
資深會員
資深會員

文章 kwong » 週日 9月 1日, 2013年 8:59 pm

dinny3838 寫:其實我2014考dse, 但我唸我中文會衰左,我估我成績係中(2), 英(3),數(4),m2(3),LS(2),ICT(4),Business(3)
咁我係咪冇機?同埋有冇邊啲科讀m2會加分?
即使我間中學排35到,,,,
同埋我想知聯招即係點?使唔使要讀下先去考?我想知detail
中文2的话免试没希望(除体艺类)
港澳台联招是一个考试(考中英数理化或中英数史地共五科),课程接近内地的旧课程(约2003年),每科150分,主要据总分录取

余思慧
中級會員
中級會員

文章 余思慧 » 週一 9月 2日, 2013年 6:57 pm

我想請問一下,武大的臨床醫學系怎麼樣,收生成績如何,還有啊,我想知道我如果讀醫以後在內地就業會不會有阻礙,謝謝。
lsc01322 寫:

homeless
初級會員
初級會員

文章 homeless » 週四 9月 19日, 2013年 8:47 pm

自修生有機會麼?

Genway
初級會員
初級會員

文章 Genway » 週日 2月 9日, 2014年 11:30 am

如果我成績系42433,有冇可能入到武漢呢?冇校長推薦計劃。

namt
中級會員
中級會員

文章 namt » 週日 3月 9日, 2014年 1:18 am

你好,我今年係自修生,上年既成績好差得2232332
我想問武大既土木收DSE既幾分左右

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週日 3月 9日, 2014年 5:25 pm

Genway 寫:如果我成績系42433,有冇可能入到武漢呢?冇校長推薦計劃。
最少都要全3

回覆文章