廣東以色列理工學院

2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
當時明月在
中級會員
中級會員

Re: 2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

文章 當時明月在 » 週一 3月 10日, 2014年 11:43 am

Genway 寫:如果我成績系42433,有冇可能入到武漢呢?冇校長推薦計劃。
冇可能,最少係要3343 ,而唔係樓上講既全3,數學必須要4

麋鹿逃
中級會員
中級會員

有关免试武汉大学

文章 麋鹿逃 » 週二 3月 11日, 2014年 6:22 pm

我想请问下武汉大学的收生要求四科满15分以上,我dse如果4254能被录取吗?有校长推荐计划

當時明月在
中級會員
中級會員

Re: 有关免试武汉大学

文章 當時明月在 » 週二 3月 11日, 2014年 7:08 pm

麋鹿逃 寫:我想请问下武汉大学的收生要求四科满15分以上,我dse如果4254能被录取吗?有校长推荐计划

不能

武漢要求直接達到四科3343 或 達到3322基本要求並總分滿15分

麋鹿逃
中級會員
中級會員

Re: 有关免试武汉大学

文章 麋鹿逃 » 週二 3月 11日, 2014年 7:23 pm

當時明月在 寫:
麋鹿逃 寫:我想请问下武汉大学的收生要求四科满15分以上,我dse如果4254能被录取吗?有校长推荐计划

不能

武漢要求直接達到四科3343 或 達到3322基本要求並總分滿15分
可是校长推荐计划不是可以允许英语和数学对调吗?

yuyuchann41
初級會員
初級會員

文章 yuyuchann41 » 週三 3月 12日, 2014年 11:07 am

前輩您好!!
我是2014DSE重考生,
上年成績中英數通ICT GEOG ART 3333322
今年重考 中英數通ICT
數預計有4/5
中文通識希望可以升一分
ICT也是4/5
想問這樣入武大的機會大嗎? (假設今年:33434)
SLP也沒多少關於工程方面的可寫,
因為我是到中六才決定想讀計算機系,主要想讀程式軟件
應該有怎樣的分數才比較保險?
我有朋友上年43444入了廣州岭南大学
武大在排名也比較高,,是否要43545才比較有機會?
在網上翻了不少也沒找到武大入學分數(DSE)
感謝解答!!

yuyuchann41
初級會員
初級會員

文章 yuyuchann41 » 週三 3月 12日, 2014年 11:22 am

另外滿15分是怎計算的?
跟香港5**=7 一樣嗎?不好意思!!

yuyuchann41
初級會員
初級會員

文章 yuyuchann41 » 週三 3月 12日, 2014年 11:30 am

yuyuchann41 寫:前輩您好!!
我是2014DSE重考生,
上年成績中英數通ICT GEOG ART 3333322
今年重考 中英數通ICT
數預計有4/5
中文通識希望可以升一分
ICT也是4/5
想問這樣入武大的機會大嗎? (假設今年:33434)
SLP也沒多少關於工程方面的可寫,
因為我是到中六才決定想讀計算機系,主要想讀程式軟件
應該有怎樣的分數才比較保險?
我有朋友上年43444入了廣州岭南大学
武大在排名也比較高,,是否要43545才比較有機會?
在網上翻了不少也沒找到武大入學分數(DSE)
感謝解答!!

SORRY 朋友入華南理工....>> 我有朋友上年43444入了

shushu
高級會員
高級會員

文章 shushu » 週五 3月 14日, 2014年 3:21 pm

2014DSE考生
我想在免試招生中報
保守預計
中:5
英:3
數:5
通:4/5
BAFS:5
ECON:5
以這樣的成績考,可以嗎?
武漢大學會收第2.3.4志願嗎?

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週五 3月 14日, 2014年 5:16 pm

shushu 寫:2014DSE考生
我想在免試招生中報
保守預計
你咁既成績香港都有得讀啦
武漢上年最低3343 都有收

shushu
高級會員
高級會員

文章 shushu » 週五 3月 14日, 2014年 5:39 pm

當時明月在 寫:
我想在免試招生中報
保守預計
我想讀BBA,香港收得高,對英文的要求都高 :cry:

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週五 3月 14日, 2014年 8:45 pm

shushu 寫:
當時明月在 寫:
我想在免試招生中報
保守預計
ling u bu 既bba 你呢個分係好穩,連city都可以博一博

shushu
高級會員
高級會員

文章 shushu » 週五 3月 14日, 2014年 11:07 pm

當時明月在 寫:
shushu 寫:
當時明月在 寫:
我想在免試招生中報
保守預計
ling u bu 既bba 你呢個分係好穩,連city都可以博一博
我想問下呢個分入唔入到中國人民大學?

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週六 3月 15日, 2014年 11:41 am

shushu 寫:
當時明月在 寫:
shushu 寫:
當時明月在 寫:
我想在免試招生中報
保守預計
我想問下呢個分入唔入到中國人民大學?
點解你唔睇個PDF檔?人大今年先第一年參加香港免試所以無DATA

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週六 3月 15日, 2014年 11:45 am

武漢上年最低3343 都有收[/quote]

我想讀BBA,香港收得高,對英文的要求都高 :cry:[/quote]

ling u bu 既bba 你呢個分係好穩,連city都可以博一博[/quote]

我想問下呢個分入唔入到中國人民大學?[/quote]

點解你唔睇個PDF檔?人大今年先第一年參加香港免試所以無DATA[/quote]

要求4科主科+1科選修都要各起碼4等以上,英文無4可以唔洗諗,除非你其他都5**
我都唔太肯定佢係咪第一年參加,但pdf檔冇提供2013 data

jokeroctober
初級會員
初級會員

文章 jokeroctober » 週日 3月 16日, 2014年 10:30 pm

武漢上年最低3343 都有收[/quote]

我想讀BBA,香港收得高,對英文的要求都高 :cry:[/quote]

ling u bu 既bba 你呢個分係好穩,連city都可以博一博[/quote]

點解你唔睇個PDF檔?人大今年先第一年參加香港免試所以無DATA[/quote]

啊,意思就是說人大不一定要求修6科,5科就可以了是嗎,我認真閱讀了pdf,而且我想讀人大 外語系 他的招生選項有沒這個

shushu
高級會員
高級會員

文章 shushu » 週日 3月 16日, 2014年 10:55 pm

jokeroctober 寫:你咁既成績香港都有得讀啦

啊,意思就是說人大不一定要求修6科,5科就可以了是嗎,我認真閱讀了pdf,而且我想讀人大 外語系 他的招生選項有沒這個[/quote]

這個我也不肯定,去年的好像都是6科,說收生標準時,也是以6科的吧

@EQ@
中級會員
中級會員

文章 @EQ@ » 週日 3月 16日, 2014年 11:12 pm

424444係咪冇咩可能讀到?

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週一 3月 17日, 2014年 9:49 am

@EQ@ 寫:424444係咪冇咩可能讀到?
英文2基本上無咩可能,除非有校長推薦個d野,但都只可以入到暨南呢d...

yannnnn
初級會員
初級會員

文章 yannnnn » 週四 4月 24日, 2014年 11:13 pm

我想請問武漢大學之前係點發出面試通知??
因為我登入吾到"香港免試生網上錄取查詢系統" :(
好擔心會錯過左
Thxxxxxx

alvishker
初級會員
初級會員

文章 alvishker » 週六 4月 26日, 2014年 3:29 pm

不知 5 3 5 5 1 abs 有沒有學校會收? :cry: :cry: :cry:

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週六 4月 26日, 2014年 11:11 pm

alvishker 寫:不知 5 3 5 5 1 abs 有沒有學校會收? :cry: :cry: :cry:
大陸實有,香港唔洗諗

當時明月在
中級會員
中級會員

文章 當時明月在 » 週六 4月 26日, 2014年 11:11 pm

alvishker 寫:不知 5 3 5 5 1 abs 有沒有學校會收? :cry: :cry: :cry:
大陸實有,香港唔洗諗

fancy
初級會員
初級會員

文章 fancy » 週六 7月 5日, 2014年 2:12 pm

師兄師姐好^^我想問如果將武漢大學放系第二志願會唔會收?因為我知南京大學凈收第一志願,同埋我想問南大同武大邊間好d?今年武大好似排名上升左,系五系一定要主課達到3343同埋有15分先得?定凈3343都得?唔好意思問左咁多條問題

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週六 7月 5日, 2014年 11:53 pm

哈佬
首先今年我地開左新帖 之後回覆可以去返 http://www.chinaeducenter.com/forum/vie ... =1&t=22488 比較集中
而武大既收生政策系當第一志願未滿 都會接受第二志願
所以當佢第一志願收曬人 就代表第二志願就冇望了
而武大系一定勁過南大 今年武大升到全國第五 而南大前十都未有 所以武大系勁到爆!
而關於3343 同15分問題
系指 如果你達到3343 就有機會被錄取
15分系指 如果你冇3343 但系你有3322的基礎上 4科主科既總分都達到15分或以上 亦都有機會被錄取
比如你冇3343 但系有3525 武大都有機會收你
所以你要努力啊!!

Skins
中級會員
中級會員

文章 Skins » 週六 8月 9日, 2014年 6:43 pm

我想問武漢大學既廣告學收生人數?係熱門學科?

回覆文章