廣東以色列理工學院

2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
陈祥斌123
資深會員
資深會員

Re: 2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

文章 陈祥斌123 » 週三 4月 3日, 2013年 1:19 pm

好吧 谢谢啦

creamcream
中級會員
中級會員

文章 creamcream » 週日 4月 14日, 2013年 11:15 am

123fishs 寫:大家好丫 :D
我系第一年玩免試系統既小朋友 哈哈
今年入左武漢大學
知道大家都考DSE 可能對內地大學有興趣
大家可以準備下 報左名先
搵定後路丫嘛!! 我個陣都咁諗嫁!! 而家讀得好開心 哈哈
我系讀BBA既 工商管理類^^ YR3時會再選另一major
大家如果有咩問題可以問我嫁!
一定要比信心自己!! 以我呢個假假地都叫學長為例 :D
本人DSE成績唔好 333443
但系岩岩入到武大 而且可以肯定既系全武大免試生最差成績入學既就一定系我!
所以唔好以為自己成績唔好 就同 勁既大學無緣! 我以前讀band3嫁!!
對band3學生既勤力學生特別關照 哈哈 因為我好明白大家諗法..
有咩就問我啦 :D
我想問下呢讀內地大學係咪自己想簡咩科就咩科架??
仲有面試通常會點??
我比較有興趣係語言系..
係咪每間大學都有開呢科??

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週日 4月 14日, 2013年 8:15 pm

creamcream 寫:
今年入左武漢大學
我系讀BBA既 工商管理類^^ YR3時會再選另一major
但系岩岩入到武大 而且可以肯定既系全武大免試生最差成績入學既就一定系我!
所以唔好以為自己成績唔好 就同 勁既大學無緣! 我以前讀band3嫁!!
對band3學生既勤力學生特別關照 哈哈 因為我好明白大家諗法..
我想問下呢讀內地大學係咪自己想簡咩科就咩科架??
仲有面試通常會點??
我比較有興趣係語言系..
係咪每間大學都有開呢科??
如果免試黎講 我識D朋友都系入到第一志願
而面試個陣有兩個老師 兩個人一齊入去
之後一人去一個老師度 傾完計再交換老師
我第一個老師系問D輕鬆D既問題...讀咩科丫.. 生活上既野
第二個老師學術性問題 睇咩書丫 點睇全球化等等
全程普通話
如果有証書 記得拎埋去 一開始放曬D學術証書丫
等人地印象好

而語言系通常系綜合型大學都會有

sonic3627850
初級會員
初級會員

文章 sonic3627850 » 週三 4月 17日, 2013年 7:55 pm

今年入左武漢大學

請問如果我英文 touch wood 得2級,但係我ielts 有5.5 ,可以就讀武大嗎?

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週四 4月 18日, 2013年 4:19 pm

呢個真系答唔到你
因為我都唔知道IELTS 學校會唔會睇
所以唔好意思

henryto
初級會員
初級會員

文章 henryto » 週五 4月 19日, 2013年 6:55 pm

您好版主! 小弟為13年DSE考生,想入讀武漢、中山等名校,其興趣為工商管理 or marketing。我想問關於校長推薦計劃作用大不大, 另附上personal statement and student learning profilio又是否可行? 此外,我想多了解武漢的學習風氣和其體育設備,THX :)

lcy1201
初級會員
初級會員

文章 lcy1201 » 週五 4月 19日, 2013年 8:38 pm

halo ar.
我想問下.....武大歷史系上年DSE收大約幾多分呀....
我係RETAKER黎....成績OK 係中文2左...
若果要入成績大約要幾多呀...

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週五 4月 19日, 2013年 9:30 pm

lcy1201 寫:halo ar.
我想問下.....武大歷史系上年DSE收大約幾多分呀....
最好不要在内地读歷史,思想偏,立场偏,形态偏,内容偏,读死人,在内地读书的还好,没在内地读过的。。。很多文献读写,文言文,各种思想、党政教育,看得人喷血

kwong
資深會員
資深會員

文章 kwong » 週五 4月 19日, 2013年 11:17 pm

lsc01322 寫:
最好不要在内地读歷史,思想偏,立场偏,形态偏,内容偏,读死人,在内地读书的还好,没在内地读过的。。。很多文献读写,文言文,各种思想、党政教育,看得人喷血
从我接触到的内地大学的政治和历史的老师,各人都有自己的观点,不觉得有多偏

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週五 4月 19日, 2013年 11:50 pm

kwong 寫:
lsc01322 寫:
从我接触到的内地大学的政治和历史的老师,各人都有自己的观点,不觉得有多偏
观点与角度的不同。
联考的历史已经与香港的历史有很大不同,何况现在DSE生根本没真的知道内地读歷史与香港读歷史有多大差距。
自己找一下歷史系的培养方案看一下有什么课程,再看一下他们的课本,再定是否真的有兴趣。

中文2……你应该没能力去看如山如海的文献

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週六 4月 20日, 2013年 12:31 am

henryto 寫:您好版主! 小弟為13年DSE考生,想入讀武漢、中山等名校,其興趣為工商管理 or marketing。我想問關於校長推薦計劃作用大不大, 另附上personal statement and student learning profilio又是否可行? 此外,我想多了解武漢的學習風氣和其體育設備,THX :)
你同我一樣 想讀MKT 可以入工商管理類 YR3再分MKT
我覺得SPN系好有用
同埋 SLP 個D都得 我記得好似有附上
另外武大 有3個大操場 工學部一個 文理學部兩個
而體育館都系 工學部一個 文理兩個
工學部都比較新 文理部比較舊 而一個體育館維修緊
你地黎到應該有得用 因為而家120年校慶 搞緊好多新野
仲起緊美術館 系唔系好誇張
之後體育設備都OK既 如果要健身 學校有公司開左健身中心
一年好似1000幾蚊到 系學校裏面 比較方便同安全 上面環境系點就唔清楚

lcy1201
初級會員
初級會員

文章 lcy1201 » 週六 4月 20日, 2013年 3:18 pm

lsc01322 寫:
kwong 寫:
lsc01322 寫:
观点与角度的不同。
联考的历史已经与香港的历史有很大不同,何况现在DSE生根本没真的知道内地读歷史与香港读歷史有多大差距。
自己找一下歷史系的培养方案看一下有什么课程,再看一下他们的课本,再定是否真的有兴趣。

中文2……你应该没能力去看如山如海的文献
我想回大陸讀..是因為我認真大陸讀歷史的資源更多
即使你說偏 也可以算是一種增廣見聞
何況歷史從來只是觀點與角度問題 正如台灣歷史和香港歷史也不一樣

我是因為對歷史有興趣才考慮的 我上年25545*435 5*的是歷史....

henryto
初級會員
初級會員

文章 henryto » 週六 4月 20日, 2013年 10:06 pm

我還想問M1是否當選修科??

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週一 4月 22日, 2013年 12:20 am

M1 學校好似暫時唔睇住

bor0203
初級會員
初級會員

文章 bor0203 » 週日 4月 28日, 2013年 7:39 pm

你好.我是2014DSE的考生
我預計自己有4445 544
呢個成績入唔入去武大法學?

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週日 4月 28日, 2013年 8:55 pm

只要你有預錄取 而又到左佢要求 啫系3332 基本上系都會入到第一志願

hei_xd
高級會員
高級會員

文章 hei_xd » 週一 4月 29日, 2013年 11:51 pm

樓主,其實武漢同暨南點選擇好

其實我係第一年dse考生,當時預自己冇3322,所以連免試都冇報,打算是但讀HD
。但出來的成績比預期高,而我又不甘心,所以今年再retake。

上年成績4344,econ 5,其餘兩科選修33。打算報中山大學,但怕重讀生會扣分。而暨南較近香港,而我有親友在廣州可以有照應,校園環境設備聽聞亦好一點,但暨南在香港的口碑不是很好,在內地排名更比武漢低很多。

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週二 4月 30日, 2013年 1:51 pm

hei_xd 寫:樓主,其實武漢同暨南點選擇好

其實我係第一年dse考生,當時預自己冇3322,所以連免試都冇報,打算是但讀HD
。但出來的成績比預期高,而我又不甘心,所以今年再retake。

上年成績4344,econ 5,其餘兩科選修33。打算報中山大學,但怕重讀生會扣分。而暨南較近香港,而我有親友在廣州可以有照應,校園環境設備聽聞亦好一點,但暨南在香港的口碑不是很好,在內地排名更比武漢低很多。
选择考慮1:两校的国内排名,国际排名,如985,211等
考慮2:理想专业的排名
考慮3:未来发展的地区,回港or国内,大学在未来发展的地区的名气
考慮4:地区因素,思乡、交通,同乡会,亲友,方使,物价,饮食等
考慮5:父母,亲友,同学的影响
考慮6:大学的学风,校友,资源等
考慮7:你心中偏向那一间
考慮要素已给,自己好好对比一下,这是一个重要选择,别人不好为你作决定

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 4月 30日, 2013年 10:21 pm

老實講 我會簡武大
點解有咁近都唔簡 要簡咁遠呢
我就系貪佢夠遠! 當年我武大同暨大都收我
除左因為排名高之外,
系因為你黎到武大 你真系要迫住講PTH
當然呢邊一定有識講廣東話既人
但系一定唔會夠暨大多
而且 我黎到武大 除左環境舒服外
重要既系 呢度有學習氣氛 唔會好大壓力 但系你會FEEL到有個濃厚既學習氛圍
但系又會有人同你玩 想識得一D 會讀書 又會玩既人 可以黎呢度
因為系內地黎講 好多上唔到清華 北大 就會黎武大 所以其實好多勁人
而且 黎到呢邊冇人幫你 咩都要獨立 系真真正正既獨立
唔似香港咁 有咩事可以即刻返HK 系呢邊你好多野都要自己諗計仔 自己解決
如果你系武大 因為來回車費都唔平 你只可以長假期先返HK
但系星期六日你可以系呢邊玩 同埋NDS一齊玩 其實真系好開心
如果你系暨大 基本上你想返就返 好方便 但系我個人覺得其實會同NDS既接觸機會少左
再加上呢
我個人覺得 武大會有五湖四海既人黎
我D朋友黎自 山東 湖南 上海 北京 陝西 寧夏 台灣 澳門 重慶 四川 廣州 珠海 仲有勁多!
你會發現 同佢地做朋友 系會比同香港人做朋友舒服好多
唔系香港人唔好 你黎到呢邊你會覺得人地同你做朋友系出自真心 唔會有咩原因
可能武大設備冇其他學校好 比如暨大 中山 但系我覺得我冇簡錯學校
而呢度 就真系我一直想到既地方
可能我黎自band3 啦 當自己去到一個地方系band 1大學 而且裏面既人系玩得又讀得
你會覺得真系好正!! :D

題外話! 系武漢去旅行好方便 XD 我岩岩清明先同NDS去旅行玩 :D 一流丫!

呢D系我個人感受 最終決定系你手上
你如果睇重自己未來 就一定要有所放棄
我放棄左暨大 放棄左系香港讀ASSO既機會 放棄左香港既朋友
得到既系一生唔會後悔既經歷
你呢? :)

Vicentwong
高級會員
高級會員

文章 Vicentwong » 週三 5月 1日, 2013年 7:42 pm

123fishs 寫:

老實講 我會簡武大
點解有咁近都唔簡 要簡咁遠呢
我就系貪佢夠遠! 當年我武大同暨大都收我
除左因為排名高之外,
系因為你黎到武大 你真系要迫住講PTH
當然呢邊一定有識講廣東話既人
但系一定唔會夠暨大多
而且 我黎到武大 除左環境舒服外
重要既系 呢度有學習氣氛 唔會好大壓力 但系你會FEEL到有個濃厚既學習氛圍
但系又會有人同你玩 想識得一D 會讀書 又會玩既人 可以黎呢度
因為系內地黎講 好多上唔到清華 北大 就會黎武大 所以其實好多勁人
而且 黎到呢邊冇人幫你 咩都要獨立 系真真正正既獨立
唔似香港咁 有咩事可以即刻返HK 系呢邊你好多野都要自己諗計仔 自己解決
如果你系武大 因為來回車費都唔平 你只可以長假期先返HK
但系星期六日你可以系呢邊玩 同埋NDS一齊玩 其實真系好開心
如果你系暨大 基本上你想返就返 好方便 但系我個人覺得其實會同NDS既接觸機會少左
再加上呢
我個人覺得 武大會有五湖四海既人黎
我D朋友黎自 山東 湖南 上海 北京 陝西 寧夏 台灣 澳門 重慶 四川 廣州 珠海 仲有勁多!
你會發現 同佢地做朋友 系會比同香港人做朋友舒服好多
唔系香港人唔好 你黎到呢邊你會覺得人地同你做朋友系出自真心 唔會有咩原因
可能武大設備冇其他學校好 比如暨大 中山 但系我覺得我冇簡錯學校
而呢度 就真系我一直想到既地方
可能我黎自band3 啦 當自己去到一個地方系band 1大學 而且裏面既人系玩得又讀得
你會覺得真系好正!! :D

題外話! 系武漢去旅行好方便 XD 我岩岩清明先同NDS去旅行玩 :D 一流丫!

呢D系我個人感受 最終決定系你手上
你如果睇重自己未來 就一定要有所放棄
我放棄左暨大 放棄左系香港讀ASSO既機會 放棄左香港既朋友
得到既系一生唔會後悔既經歷
你呢? :)

睇來樓主真系好喜歡武漢大學

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週三 5月 1日, 2013年 9:23 pm

哈哈 比你發現左 :D
無可否認 我真系好中意武大 :D

YingLo
中級會員
中級會員

文章 YingLo » 週五 5月 3日, 2013年 5:45 pm

你好, 請問數學係咪一定要有4? 4323+4 有冇機會入到武大?

future
初級會員
初級會員

文章 future » 週五 5月 3日, 2013年 10:00 pm

雪颐 寫:hello. 大家好,我是雪颐 :D
我是香港12年DSE考上武大新传院,成绩353333
大家有问题也可以找我
你好:)
搵過d資料,武大的新聞傳播也是很不錯
我想問下你宜家大慨係讀緊咩?
因為我上網搵唔到你們的課程資料..而我就想先了解清楚..
workload如何?
大陸的新聞自由...你宜家覺得點?就你ge課程黎睇
好似問好多野甘..thanks ar:)

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週六 5月 4日, 2013年 2:58 pm

future 寫:
大家有问题也可以找我
workload如何?
武大的新闻全国4大之1,
专业为:广告、广告没计,网络传播,新闻,广播电视,(播音主持)<-这个要面试,从没港澳台生的。
大慨係讀緊咩:
武汉大学培养方案 新闻学专业(叶晓华)
http://wenku.baidu.com/view/e660e04bc85 ... 041c6.html
武汉大学培养方案 广播电视新闻学专业(刘建明)
http://wenku.baidu.com/view/968c2d19964 ... 57bc6.html
武汉大学培养方案 广告学专业(程明)
http://wenku.baidu.com/view/843abf0af78 ... d53c6.html
workload呀……都是辛苦的
广告每天找创意,网传每天写网页,广电每天拍片剪片,广没每天ps画图,新闻每天写稿子。
大陸的新聞自由,不与评之,呵呵!

广电大三香港学长,苦B实习中………

future
初級會員
初級會員

文章 future » 週六 5月 4日, 2013年 4:00 pm

lsc01322 寫:
future 寫:
大家有问题也可以找我
workload如何?
武大的新闻全国4大之1,
专业为:广告、广告没计,网络传播,新闻,广播电视,(播音主持)<-这个要面试,从没港澳台生的。
大慨係讀緊咩:
武汉大学培养方案 新闻学专业(叶晓华)
http://wenku.baidu.com/view/e660e04bc85 ... 041c6.html
武汉大学培养方案 广播电视新闻学专业(刘建明)
http://wenku.baidu.com/view/968c2d19964 ... 57bc6.html
武汉大学培养方案 广告学专业(程明)
http://wenku.baidu.com/view/843abf0af78 ... d53c6.html
workload呀……都是辛苦的
广告每天找创意,网传每天写网页,广电每天拍片剪片,广没每天ps画图,新闻每天写稿子。
大陸的新聞自由,不与评之,呵呵!

广电大三香港学长,苦B实习中………
學長超感謝你的詳細回覆><!!!
仲想問一下,你們多人讀副修嗎?加上會不會很繁重?
加油實習吧! :)

回覆文章