廣東以色列理工學院

2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
lsc01322
資深會員
資深會員

Re: 2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

文章 lsc01322 » 週六 5月 4日, 2013年 6:42 pm

双学位是在大二到大三时上的,每周六,日上课,除了武大,还可上跨校双学位,双学位忙死了,选了双学位,社团什么都没空玩了。

有关武大双学位,给你个网站
http://blog.renren.com/share/331727017/8283048297
【全心权益为您服务】新生小贴士——说说双学位的那些事儿

future
初級會員
初級會員

文章 future » 週日 5月 5日, 2013年 11:49 pm

lsc01322 寫:双学位是在大二到大三时上的,每周六,日上课,除了武大,还可上跨校双学位,双学位忙死了,选了双学位,社团什么都没空玩了。

有关武大双学位,给你个网站
http://blog.renren.com/share/331727017/8283048297
【全心权益为您服务】新生小贴士——说说双学位的那些事儿
感謝!!
要是我有幸能進武大..就再看看自己能力才決定好了

vshermitxd
中級會員
中級會員

文章 vshermitxd » 週六 5月 11日, 2013年 5:24 pm

123fishs 寫:
hei_xd 寫:樓主,其實武漢同暨南點選擇好

其實我係第一年dse考生,當時預自己冇3322,所以連免試都冇報,打算是但讀HD
。但出來的成績比預期高,而我又不甘心,所以今年再retake。

上年成績4344,econ 5,其餘兩科選修33。打算報中山大學,但怕重讀生會扣分。而暨南較近香港,而我有親友在廣州可以有照應,校園環境設備聽聞亦好一點,但暨南在香港的口碑不是很好,在內地排名更比武漢低很多。
老實講 我會簡武大
點解有咁近都唔簡 要簡咁遠呢
我就系貪佢夠遠! 當年我武大同暨大都收我
除左因為排名高之外,
系因為你黎到武大 你真系要迫住講PTH
當然呢邊一定有識講廣東話既人
但系一定唔會夠暨大多
而且 我黎到武大 除左環境舒服外
重要既系 呢度有學習氣氛 唔會好大壓力 但系你會FEEL到有個濃厚既學習氛圍
但系又會有人同你玩 想識得一D 會讀書 又會玩既人 可以黎呢度
因為系內地黎講 好多上唔到清華 北大 就會黎武大 所以其實好多勁人
而且 黎到呢邊冇人幫你 咩都要獨立 系真真正正既獨立
唔似香港咁 有咩事可以即刻返HK 系呢邊你好多野都要自己諗計仔 自己解決
如果你系武大 因為來回車費都唔平 你只可以長假期先返HK
但系星期六日你可以系呢邊玩 同埋NDS一齊玩 其實真系好開心
如果你系暨大 基本上你想返就返 好方便 但系我個人覺得其實會同NDS既接觸機會少左
再加上呢
我個人覺得 武大會有五湖四海既人黎
我D朋友黎自 山東 湖南 上海 北京 陝西 寧夏 台灣 澳門 重慶 四川 廣州 珠海 仲有勁多!
你會發現 同佢地做朋友 系會比同香港人做朋友舒服好多
唔系香港人唔好 你黎到呢邊你會覺得人地同你做朋友系出自真心 唔會有咩原因
可能武大設備冇其他學校好 比如暨大 中山 但系我覺得我冇簡錯學校
而呢度 就真系我一直想到既地方
可能我黎自band3 啦 當自己去到一個地方系band 1大學 而且裏面既人系玩得又讀得
你會覺得真系好正!! :D

題外話! 系武漢去旅行好方便 XD 我岩岩清明先同NDS去旅行玩 :D 一流丫!

呢D系我個人感受 最終決定系你手上
你如果睇重自己未來 就一定要有所放棄
我放棄左暨大 放棄左系香港讀ASSO既機會 放棄左香港既朋友
得到既系一生唔會後悔既經歷
你呢? :)
感覺上你真系好中意而且好享受你嘅校園生活(羨慕=)).我想問武漢大學嘅旅遊管理這一專業如何?多人讀嗎?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週六 5月 11日, 2013年 6:56 pm

vshermitxd 寫:
123fishs 寫:
hei_xd 寫:樓主,其實武漢同暨南點選擇好

其實我係第一年dse考生,當時預自己冇3322,所以連免試都冇報,打算是但讀HD
。但出來的成績比預期高,而我又不甘心,所以今年再retake。

上年成績4344,econ 5,其餘兩科選修33。打算報中山大學,但怕重讀生會扣分。而暨南較近香港,而我有親友在廣州可以有照應,校園環境設備聽聞亦好一點,但暨南在香港的口碑不是很好,在內地排名更比武漢低很多。
老實講 我會簡武大
點解有咁近都唔簡 要簡咁遠呢
我就系貪佢夠遠! 當年我武大同暨大都收我
除左因為排名高之外,
系因為你黎到武大 你真系要迫住講PTH
當然呢邊一定有識講廣東話既人
但系一定唔會夠暨大多
而且 我黎到武大 除左環境舒服外
重要既系 呢度有學習氣氛 唔會好大壓力 但系你會FEEL到有個濃厚既學習氛圍
但系又會有人同你玩 想識得一D 會讀書 又會玩既人 可以黎呢度
因為系內地黎講 好多上唔到清華 北大 就會黎武大 所以其實好多勁人
而且 黎到呢邊冇人幫你 咩都要獨立 系真真正正既獨立
唔似香港咁 有咩事可以即刻返HK 系呢邊你好多野都要自己諗計仔 自己解決
如果你系武大 因為來回車費都唔平 你只可以長假期先返HK
但系星期六日你可以系呢邊玩 同埋NDS一齊玩 其實真系好開心
如果你系暨大 基本上你想返就返 好方便 但系我個人覺得其實會同NDS既接觸機會少左
再加上呢
我個人覺得 武大會有五湖四海既人黎
我D朋友黎自 山東 湖南 上海 北京 陝西 寧夏 台灣 澳門 重慶 四川 廣州 珠海 仲有勁多!
你會發現 同佢地做朋友 系會比同香港人做朋友舒服好多
唔系香港人唔好 你黎到呢邊你會覺得人地同你做朋友系出自真心 唔會有咩原因
可能武大設備冇其他學校好 比如暨大 中山 但系我覺得我冇簡錯學校
而呢度 就真系我一直想到既地方
可能我黎自band3 啦 當自己去到一個地方系band 1大學 而且裏面既人系玩得又讀得
你會覺得真系好正!! :D

題外話! 系武漢去旅行好方便 XD 我岩岩清明先同NDS去旅行玩 :D 一流丫!

呢D系我個人感受 最終決定系你手上
你如果睇重自己未來 就一定要有所放棄
我放棄左暨大 放棄左系香港讀ASSO既機會 放棄左香港既朋友
得到既系一生唔會後悔既經歷
你呢? :)
感覺上你真系好中意而且好享受你嘅校園生活(羨慕=)).我想問武漢大學嘅旅遊管理這一專業如何?多人讀嗎?
武大没有旅遊管理這一專業……

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週六 5月 11日, 2013年 7:02 pm

我错了,武汉大学 旅游管理专业,是归入经管院的,大三才分科,经管院一年有50-100港澳台生吧,大科一定是金融会计营销,但旅游管理应该也有不少人

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週六 5月 11日, 2013年 11:42 pm

lsc01322 寫:我错了,武汉大学 旅游管理专业,是归入经管院的,大三才分科,经管院一年有50-100港澳台生吧,大科一定是金融会计营销,但旅游管理应该也有不少人
旅遊管理多唔多人就真系唔知
但系我識既學長都系HR MKT 等等
旅遊管理真系唔太清 SORRY ~

hei_xd
高級會員
高級會員

文章 hei_xd » 週二 5月 14日, 2013年 12:53 am

嗯嗯
多謝樓主解答我暨南vs武漢
而家仲心大心細邊間好
因為對我來講距離係一個好大考慮因素

今年改左唔係平行意願,係順序意願(好像香港jupas,第一間收左,第二三四唔會再考慮)
所以而家要確定,冇得像上年派完再揀

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 5月 14日, 2013年 9:46 pm

hei_xd 寫:嗯嗯
多謝樓主解答我暨南vs武漢
而家仲心大心細邊間好
因為對我來講距離係一個好大考慮因素

今年改左唔係平行意願,係順序意願(好像香港jupas,第一間收左,第二三四唔會再考慮)
所以而家要確定,冇得像上年派完再揀
系丫
所以要真系諗清楚
不過自私講句 暨大讀書既人真系唔會太多
如果距離既話 我覺得武漢已經算唔差 :D
自己諗啦
無論第時有冇機會見到大家
都祝你前程錦繡 :D 加油丫!

hc012083
初級會員
初級會員

文章 hc012083 » 週三 5月 15日, 2013年 12:59 am

你好
我是2013 DSE
就讀BAND1學校 對中文,通識科感到有很大變數...
預計最低成績是3344533 (中,英,數,通識,econ,phy,m1)

就算正常水準我都只係有機POLY商科 睇埋樓上講係武大生活既經驗 有D香港收到都唔想去讀既想法..

除左見武大環境好靚 古色古香 仲有櫻花睇
上網搵到武大有城市規劃系 好有興趣
入面包好多範疇(eg交通,經濟,管理,地理...) 仲要香港好似冇得讀(有既話都應該唔夠成績入)

請問樓主有冇朋友讀呢科? 收生成績高嗎? (見要讀5年應該幾難)
上網得搵到好少資料 有都係介紹個學院既文章 內地收幾分都搵唔到
可提供多D呢科既資料嗎? THX~

hc012083
初級會員
初級會員

文章 hc012083 » 週三 5月 15日, 2013年 1:12 am

hc012083 寫:你好
我是2013 DSE
預計最低成績是3344533 (中,英,數,通識,econ,phy,m1)

就算正常水準我都只係有機POLY商科 睇埋樓上講係武大生活既經驗 有D香港收到都唔想去讀既想法..

入面包好多範疇(eg交通,經濟,管理,地理...) 仲要香港好似冇得讀(有既話都應該唔夠成績入)

請問樓主有冇朋友讀呢科? 收生成績高嗎? (見要讀5年應該幾難)
上網得搵到好少資料 有都係介紹個學院既文章 內地收幾分都搵唔到
其次有興趣是經濟學(看到武大經濟排名也很高) 高中成績最好的也是經濟科
也希望有多點資料

因父母都是內地成長的香港人 不時回鄉探親
曾參加內地交流團 也會了解到一些內地人的生活/想法

除了想獨立,對內地的生活都感興趣 花了不少時間看有關內地升學的資訊

vshermitxd
中級會員
中級會員

文章 vshermitxd » 週三 5月 15日, 2013年 3:17 pm

123fishs 寫:
lsc01322 寫:我错了,武汉大学 旅游管理专业,是归入经管院的,大三才分科,经管院一年有50-100港澳台生吧,大科一定是金融会计营销,但旅游管理应该也有不少人
但是,我在那個預報的專科裏面有看到武漢有旅管啊。。++。是說到了大三才有得修麼?

leayoyoyo
中級會員
中級會員

文章 leayoyoyo » 週三 5月 15日, 2013年 6:18 pm

請教下武大既護理同臨床醫學
要收幾多分???
系吾系咩科都要面試???

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週三 5月 15日, 2013年 10:29 pm

123fishs 寫:
但是,我在那個預報的專科裏面有看到武漢有旅管啊。。++。是說到了大三才有得修麼?
  武汉大学旅游管理专业介绍
旅游管理专业
  本专业是以经济学、管理学理论为基础形成的综合性应用型学科,设有旅游企业管理、旅游资源开发与规划、旅游市场营销、旅游文化等研究方向。培养具有旅游管理专业知识,具备商务、公关、服务等业务能力的高级专门人才。
  主要专业课程有:旅游学概论、管理学、微观经济学、宏观经济学、管理信息系统、统计学、会计学原理、财务管理、市场营销、商法、旅游经济学、饭店管理原理、旅游资源与开发、专业英语、饭店前厅与客房管理、饭店餐饮管理、旅行社管理、导游业务、旅游礼仪学、旅游心理学、旅游文化、中国旅游地理、旅游应用文写作、旅游企业财务管理、旅游法规、主要客源国及地区通论、旅游文学鉴赏、公共关系学、测量与绘图等。
  毕业生可在旅游管理部门、旅行社、宾馆饭店、涉外部门、旅游景区、旅游客运等企事业单位从事服务、经营、管理、文秘、规划以及其他业务工作。
  本专业要求学生五官端正,男生身高不低于1.70米,女生身高不低于1.60米。

有得选就选,无得选就入经济学or工商,之后再转专业,我们转专业so easy

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週三 5月 15日, 2013年 10:53 pm

hc012083 寫:
hc012083 寫:你好
我是2013 DSE

其次有興趣是經濟學(看到武大經濟排名也很高) 高中成績最好的也是經濟科
也希望有多點資料

因父母都是內地成長的香港人 不時回鄉探親
曾參加內地交流團 也會了解到一些內地人的生活/想法

除了想獨立,對內地的生活都感興趣 花了不少時間看有關內地升學的資訊
城規呀,内地收580以上的,又是没完没了的画图,做模,
土建类:建筑学:B+ 第15名/96;城市规划:A 第13名/77;土木工程:A 第9名/184。
城市设计学院,一年收200个,男女比例4.5:5.5吧
要读高数,数学不好请留步,
2013年武汉大学城市设计学院招生简章http://wenku.baidu.com/view/6e9451be1a37f111f1855bfa.html
武汉大学城市规划专业课程设置
http://wenku.baidu.com/view/607dbc1959e ... fb321.html

武大環境好靚(住宿不靚……) 古色古香(旧的美称) 仲有櫻花睇(睇櫻花的人群………)
但武大还是很好的
去百度文库找 武汉大学XX学院 培养方案,自然有資料

經濟學,我以前解答过很多次,有很多資料,一系你去找我之前的回覆,一系你直接找武大的文章

小朋友,努力吧!

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週三 5月 15日, 2013年 10:58 pm

leayoyoyo 寫:請教下武大既護理同臨床醫學
要收幾多分???
系吾系咩科都要面試???
以联招的分数,平均要高100分,侧面得出护理与臨医也应该要高一个grade
面試应该免不了

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週三 5月 15日, 2013年 11:04 pm

123fishs 寫:
我記得武大系有旅管 我報個陣都記得放左系第四志願
但系工管類 大三既時候 可以選旅管 我只系知咁多炸>< 對唔住

YingLo
中級會員
中級會員

文章 YingLo » 週五 5月 17日, 2013年 9:50 pm

各位師兄師姐, 請問你地知唔知上年入到武大既學生有冇人數學得2?
我最想入武大,但係數學得2,仲應唔應該放武大係第一位?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週五 5月 17日, 2013年 10:18 pm

YingLo 寫:各位師兄師姐, 請問你地知唔知上年入到武大既學生有冇人數學得2?
全4应该是基本免试的底线,3都还有机,2就应该无

YingLo
中級會員
中級會員

文章 YingLo » 週五 5月 17日, 2013年 10:31 pm

lsc01322 寫:
YingLo 寫:各位師兄師姐, 請問你地知唔知上年入到武大既學生有冇人數學得2?
我知道應該點做啦, :( 唔該曬

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週六 5月 18日, 2013年 12:08 am

YingLo 寫:
lsc01322 寫:
我知道應該點做啦, :( 唔該曬
未到全4既 中英好似仲系33 但系當然成績月高月好啦

vani
高級會員
高級會員

文章 vani » 週六 5月 18日, 2013年 10:57 am

我係retaker 上年dse成績係34344 (chin,eng,maths,ls,econ)
由於錯過左上年免試報讀既機會
所以今年重考左dse 預計成績同上年差不多

想問問樓主覺得我入武漢大學既機會大吾大!?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週六 5月 18日, 2013年 11:18 pm

vani 寫:我係retaker 上年dse成績係34344 (chin,eng,maths,ls,econ)

看成績刚过底线,看面试如何吧

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週一 5月 20日, 2013年 4:45 pm

vani 寫:我係retaker 上年dse成績係34344 (chin,eng,maths,ls,econ)

因為我唔知有冇免試生系冇面試而入左
所以我唔可以話冇面試都入到黎呢個結論
因為成績系遲出 所以問題系你拎唔拎到面試機會同埋表現如何
我上面都講過 我系靠面試而拎到預錄取機會既
所以其實你一拎到預錄取 成績只要到要求 無論你全5** 又好
同要求一樣都好 佢都會收你
但系呢 今年要求3343 如果你數學得3 我諗就算拎到預錄取機會
入到武大既機會都唔算高 我唔可以話冇要求就唔收
但系今年有消息指學校要CUT港澳台人數
今年聯考要求成績系往年最高既 所以我覺得佢唔會放鬆對免試生既要求
諗得小心D 因為今年唔系平行收生 所以好易一失足成千古狠
如果想試 可以放武大落第一 第二用一定入到既
好似JUPAS咁放啦 當然可以就第二放D自己入到 而排名又高既學校啦
你要加油啊!!

vani
高級會員
高級會員

文章 vani » 週二 5月 21日, 2013年 3:02 pm

123fishs 寫:

所以其實你一拎到預錄取 成績只要到要求 無論你全5** 又好
但系呢 今年要求3343 如果你數學得3 我諗就算拎到預錄取機會
今年聯考要求成績系往年最高既 所以我覺得佢唔會放鬆對免試生既要求
好似JUPAS咁放啦 當然可以就第二放D自己入到 而排名又高既學校啦
你要加油啊!!
樓主面試果時係點嘎?
咩型式?
中定英?
問左d咩問題?
謝謝 :wink:

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 5月 21日, 2013年 11:55 pm

vani 寫:
123fishs 寫:

你要加油啊!!
樓主面試果時係點嘎?
咩型式?
中定英?
問左d咩問題?
謝謝 :wink:
果陣面試系一開始入間預備室拎號碼先
之後系兩個兩個咁入去 咁一入去會有兩個老師
每個老師會坐系一個角落 咁一開始系你自己是但走去一個老師度先既
咁我個陣第一個老師佢系問我比較informal既問題既
個陣我拎埋D獎狀去比佢睇 佢一開始就睇獎狀 有冇自我介紹記得唔清楚
記住將成績有關既獎狀放系第一頁 個陣我將6年既品學獎 放曬系頭6頁
勁加印象分!! 老師見到都幾開心 哈哈
之後問下你諗住第時讀邊科 同埋以前讀咩科 我同個老師系咁傾計 都幾開心
**題外話 佢問我系唔系系香港土生土長 因為佢話我普通話唔錯 :D 哈哈 **
傾完之後呢 你就同另一個人交換老師
第二個老師問D野比較學術
獎狀睇都唔睇!! 之後又問你讀咩科
因為我讀經濟既 佢又問我全球化覺得系好定壞
同埋睇過咩書 你學到D咩 等等
我個陣過程全中文 冇英文]
今年安全起見你準備埋英文先啦:D
加油

回覆文章