廣東以色列理工學院

2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

kenyuenwh
初級會員
初級會員

Re: 2012武漢大學DSE學生免試經驗分享

文章 kenyuenwh » 週三 5月 22日, 2013年 1:09 am

123fishs 寫:
vani 寫:
123fishs 寫:
vani 寫:我係retaker 上年dse成績係34344 (chin,eng,maths,ls,econ)
由於錯過左上年免試報讀既機會
所以今年重考左dse 預計成績同上年差不多

想問問樓主覺得我入武漢大學既機會大吾大!?
因為我唔知有冇免試生系冇面試而入左
所以我唔可以話冇面試都入到黎呢個結論
因為成績系遲出 所以問題系你拎唔拎到面試機會同埋表現如何
我上面都講過 我系靠面試而拎到預錄取機會既
所以其實你一拎到預錄取 成績只要到要求 無論你全5** 又好
同要求一樣都好 佢都會收你
但系呢 今年要求3343 如果你數學得3 我諗就算拎到預錄取機會
入到武大既機會都唔算高 我唔可以話冇要求就唔收
但系今年有消息指學校要CUT港澳台人數
今年聯考要求成績系往年最高既 所以我覺得佢唔會放鬆對免試生既要求
諗得小心D 因為今年唔系平行收生 所以好易一失足成千古狠
如果想試 可以放武大落第一 第二用一定入到既
好似JUPAS咁放啦 當然可以就第二放D自己入到 而排名又高既學校啦
你要加油啊!!
樓主面試果時係點嘎?
咩型式?
中定英?
問左d咩問題?
謝謝 :wink:
果陣面試系一開始入間預備室拎號碼先
之後系兩個兩個咁入去 咁一入去會有兩個老師
每個老師會坐系一個角落 咁一開始系你自己是但走去一個老師度先既
咁我個陣第一個老師佢系問我比較informal既問題既
個陣我拎埋D獎狀去比佢睇 佢一開始就睇獎狀 有冇自我介紹記得唔清楚
記住將成績有關既獎狀放系第一頁 個陣我將6年既品學獎 放曬系頭6頁
勁加印象分!! 老師見到都幾開心 哈哈
之後問下你諗住第時讀邊科 同埋以前讀咩科 我同個老師系咁傾計 都幾開心
**題外話 佢問我系唔系系香港土生土長 因為佢話我普通話唔錯 :D 哈哈 **
傾完之後呢 你就同另一個人交換老師
第二個老師問D野比較學術
獎狀睇都唔睇!! 之後又問你讀咩科
因為我讀經濟既 佢又問我全球化覺得系好定壞
同埋睇過咩書 你學到D咩 等等
我個陣過程全中文 冇英文]
今年安全起見你準備埋英文先啦:D
加油
你好,睇完你講D野,其實系咪獎狀果D系學校攞到幾多就擺曬上去咁?

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週三 5月 22日, 2013年 11:56 pm

kenyuenwh 寫:
123fishs 寫:
vani 寫:
123fishs 寫:
vani 寫:我係retaker 上年dse成績係34344 (chin,eng,maths,ls,econ)
由於錯過左上年免試報讀既機會
所以今年重考左dse 預計成績同上年差不多

想問問樓主覺得我入武漢大學既機會大吾大!?
因為我唔知有冇免試生系冇面試而入左
所以我唔可以話冇面試都入到黎呢個結論
因為成績系遲出 所以問題系你拎唔拎到面試機會同埋表現如何
我上面都講過 我系靠面試而拎到預錄取機會既
所以其實你一拎到預錄取 成績只要到要求 無論你全5** 又好
同要求一樣都好 佢都會收你
但系呢 今年要求3343 如果你數學得3 我諗就算拎到預錄取機會
入到武大既機會都唔算高 我唔可以話冇要求就唔收
但系今年有消息指學校要CUT港澳台人數
今年聯考要求成績系往年最高既 所以我覺得佢唔會放鬆對免試生既要求
諗得小心D 因為今年唔系平行收生 所以好易一失足成千古狠
如果想試 可以放武大落第一 第二用一定入到既
好似JUPAS咁放啦 當然可以就第二放D自己入到 而排名又高既學校啦
你要加油啊!!
樓主面試果時係點嘎?
咩型式?
中定英?
問左d咩問題?
謝謝 :wink:
果陣面試系一開始入間預備室拎號碼先
之後系兩個兩個咁入去 咁一入去會有兩個老師
每個老師會坐系一個角落 咁一開始系你自己是但走去一個老師度先既
咁我個陣第一個老師佢系問我比較informal既問題既
個陣我拎埋D獎狀去比佢睇 佢一開始就睇獎狀 有冇自我介紹記得唔清楚
記住將成績有關既獎狀放系第一頁 個陣我將6年既品學獎 放曬系頭6頁
勁加印象分!! 老師見到都幾開心 哈哈
之後問下你諗住第時讀邊科 同埋以前讀咩科 我同個老師系咁傾計 都幾開心
**題外話 佢問我系唔系系香港土生土長 因為佢話我普通話唔錯 :D 哈哈 **
傾完之後呢 你就同另一個人交換老師
第二個老師問D野比較學術
獎狀睇都唔睇!! 之後又問你讀咩科
因為我讀經濟既 佢又問我全球化覺得系好定壞
同埋睇過咩書 你學到D咩 等等
我個陣過程全中文 冇英文]
今年安全起見你準備埋英文先啦:D
加油
你好,睇完你講D野,其實系咪獎狀果D系學校攞到幾多就擺曬上去咁?
可以咁講 我個陣一開始系放成績類 最好人地一睇就系個D幾勁幾勁個D
另外 推薦信都可以放落去
之後就可以放D體育類 比如參與獎個D都得
之後放D課外活動

我個陣重要個D獎 影印埋副本
因為我唔知佢要唔要 我用另一個folder放副本
之後你可以主動D話呢D獎狀系比你地日後參考
佢唔要就算 自己拎返走 如果佢唔介意收就比佢
反正唔系正本

darkpearl1945
資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週日 6月 2日, 2013年 2:23 am

請問DSE免試招生要呈交OLE嗎?

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週一 6月 3日, 2013年 12:07 am

darkpearl1945 寫:請問DSE免試招生要呈交OLE嗎?
呢個我唔系好記得
我記得好似系唔洗既
但系交左冇壞

資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週一 6月 3日, 2013年 1:02 am

123fishs 寫:
darkpearl1945 寫:請問DSE免試招生要呈交OLE嗎?
呢個我唔系好記得
我記得好似系唔洗既
但系交左冇壞
唸住如果唔洗就唔草OLE啦

heyrochan
中級會員
中級會員

文章 heyrochan » 週一 6月 3日, 2013年 8:21 pm

2013年考生
只修讀ECON BAFS 可否選擇理工類的?

heyrochan
中級會員
中級會員

文章 heyrochan » 週一 6月 3日, 2013年 8:23 pm

heyrochan 寫:2013年考生
還有 武漢收第2志愿的嗎?

123fishs
香港免試
香港免試

文章 123fishs » 週二 6月 4日, 2013年 11:45 pm

我覺得應該冇呢個問題
而系唔系第二志願就唔知 因為我個陣平行收生 所以第四志願都收
但系聯考個D同學放第二志願都OK
所以正常黎講應該都得既

arsericchong
初級會員
初級會員

文章 arsericchong » 週三 6月 5日, 2013年 4:00 pm

請問武大的心理學 如何?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週三 6月 5日, 2013年 7:31 pm

arsericchong 寫:請問武大的心理學 如何?
武汉大学的心理学属于很一般的水平,因为老师的本专业都大多是哲学和政治转到心理学的 所以水平不不高
武大的心理学在华师,湖大的心理学后面
以上为网上资料

武汉大学心理学为哲学学院下的一科,心理学一年也就三四十人,加上武大心理只有本科点,师资自然比不上其他有硕、博点的院系

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週三 6月 5日, 2013年 7:37 pm

123fishs 寫:
我覺得應該冇呢個問題
而系唔系第二志願就唔知 因為我個陣平行收生 所以第四志願都收
所以正常黎講應該都得既
理工類要读高数A、各种数学,有大学物理要考,没理科基础还是算吧
数学不好也别选

heyrochan
中級會員
中級會員

文章 heyrochan » 週四 6月 6日, 2013年 7:39 pm

lsc01322 寫:
123fishs 寫:
我覺得應該冇呢個問題
所以正常黎講應該都得既
理工類要读高数A、各种数学,有大学物理要考,没理科基础还是算吧
数学不好也别选

個人想選城市規劃 這科好嗎?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週四 6月 6日, 2013年 7:50 pm

heyrochan 寫:
lsc01322 寫:
123fishs 寫:
我覺得應該冇呢個問題
所以正常黎講應該都得既
数学不好也别选

個人想選城市規劃 這科好嗎?
土建类:建筑学:B+ 第15名/96;城市规划:A 第13名/77;土木工程:A 第9名/184。
城市设计学院都ok,男女比例8:12

wendily1314
中級會員
中級會員

文章 wendily1314 » 週日 6月 9日, 2013年 12:37 pm

我是2014年DSE考生,想讀人力資源管理或者旅遊管理這類的。成績如果是344444(後面兩個是化學和組合科學),有沒有機會進武漢大學?

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週一 6月 10日, 2013年 11:20 pm

wendily1314 寫:我是2014年DSE考生,想讀人力資源管理或者旅遊管理這類的。成績如果是344444(後面兩個是化學和組合科學),有沒有機會進武漢大學?
13年成绩都未出,睇定D先,等13年有结果再问,12年经验对13年才有价值,你等七八月时会有一大批13年经验,对你才有用。

資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週四 7月 11日, 2013年 7:46 pm

師兄數學只3。。。。我們14屆已經要4了 :cry: :cry:

hei_xd
高級會員
高級會員

文章 hei_xd » 週五 7月 12日, 2013年 10:46 am

darkpearl1945 寫:師兄數學只3。。。。我們14屆已經要4了 :cry: :cry:
唔好灰心,可能冇咩人報名呢
2012四千多人報名,到今年2013減少了45%只有二千多人報免試,競爭大大減少一陪

資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週五 7月 12日, 2013年 10:38 pm

hei_xd 寫:
darkpearl1945 寫:師兄數學只3。。。。我們14屆已經要4了 :cry: :cry:
2012四千多人報名,到今年2013減少了45%只有二千多人報免試,競爭大大減少一陪
:cry: :cry: 师兄点知人数架

lsc01322
資深會員
資深會員

文章 lsc01322 » 週五 7月 12日, 2013年 10:49 pm

darkpearl1945 寫:
hei_xd 寫:
反正今年武大免試只收40人

資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週六 7月 13日, 2013年 6:44 pm

師兄點收到風既?

hei_xd
高級會員
高級會員

文章 hei_xd » 週日 7月 14日, 2013年 6:20 pm

hei_xd 寫:
教育局同報紙都公佈左今年免試人數

mimi3325
香港免試
香港免試

文章 mimi3325 » 週日 7月 14日, 2013年 6:23 pm

hei_xd 寫:
hei_xd 寫:
你觉得2多人算不算多人,还是他们都一窝蜂报了热门的名校

資深會員
資深會員

文章 darkpearl1945 » 週日 7月 14日, 2013年 6:53 pm

hei_xd 寫:
hei_xd 寫:
睇黎出年报武大都几危 :cry: 始终大热门

vshermitxd
中級會員
中級會員

文章 vshermitxd » 週一 7月 15日, 2013年 7:22 pm

hei_xd 寫:
hei_xd 寫:
睇黎出年报武大都几危 :cry: 始终大热门
TT..死左英文點算?不過有校長推介計畫.....會唔會都系冇用? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

lsf
初級會員
初級會員

文章 lsf » 週二 7月 16日, 2013年 12:12 am

如果334322可以進得了武漢大學口腔醫學嗎?

回覆文章