廣東以色列理工學院

2016DSE免試什麼成績錄取

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

Mandy1998
中級會員
中級會員

Re: 內地升學2016

文章 Mandy1998 » 週一 3月 7日, 2016年 10:48 pm

bkjacky 寫:
amandaaa 寫:請問上財金/廣東金融學院怎樣?應該會把其一放第三志願。人大危險的原因是英文差嗎??
廣東金融學院放第3應該ok, 上海財經大學? 呢間唔放第1實唔收.
政法同深大大概4c分數幾多先穩陣?[/quote]
我覺得全3就好穩陣.[/quote]

咁5 3 3 5 4 5可以嗎?政法/深大?南開?

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週一 3月 7日, 2016年 11:07 pm

Mandy1998 寫:
bkjacky 寫:
amandaaa 寫:請問上財金/廣東金融學院怎樣?應該會把其一放第三志願。人大危險的原因是英文差嗎??
廣東金融學院放第3應該ok, 上海財經大學? 呢間唔放第1實唔收.
政法同深大大概4c分數幾多先穩陣?
我覺得全3就好穩陣.[/quote]

咁5 3 3 5 4 5可以嗎?政法/深大?南開?[/quote]
3間都可以

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週一 3月 7日, 2016年 11:12 pm

amandaaa 寫: 咁第三志願第四志願填咩好啲?
你頭兩個志願決定填邊間?

amandaaa
中級會員
中級會員

文章 amandaaa » 週一 3月 7日, 2016年 11:17 pm

dse2013 寫:
中政 同 山東,跟著係暨大同北師珠做第三第四志願得唔得?

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週一 3月 7日, 2016年 11:19 pm

amandaaa 寫:
dse2013 寫:

Mandy1998
中級會員
中級會員

文章 Mandy1998 » 週二 3月 8日, 2016年 12:08 am

amandaaa 寫:
dse2013 寫:
終於搵到個一齊報政法的同學!!!!

Mandy1998
中級會員
中級會員

文章 Mandy1998 » 週二 3月 8日, 2016年 12:09 am

amandaaa 寫:
dse2013 寫:
終於搵到个一齊報政法的同學

amandaaa
中級會員
中級會員

文章 amandaaa » 週二 3月 8日, 2016年 12:33 am

Mandy1998 寫:
amandaaa 寫:
dse2013 寫:
終於搵到个一齊報政法的同學
如果一起考到就仲好啦 :D

a20145017
理科專家
理科專家

Re: 2016DSE免試什麼成績錄取

文章 a20145017 » 週二 3月 8日, 2016年 1:21 am

nana1234 寫:DSE predicted levels
chinese: 4
English: 5*
Maths: 5*/5**
LS: 5*/5**
chem: 5
bio: 5
請問我可以報北大或者復旦嗎?
不知道你報什麽科系? 你的分超過2015年北大DSE的最低分,但不到2014年北大DSE的最低分。 北大國際關系不能報(中文要5),光華可能機會小一點(因爲競爭激烈。),其他科系都有機會。 對于複旦,除了複旦新聞學院(中文要5),其他科系你都可以報,機會很高。複旦除了2015年DSE招分偏高外,2014年以前,全4都能入。如果2015年的DSE的分數只是特例,那你入複旦的機率應有八成以上。

Crystal Fan
初級會員
初級會員

Re: [2016dse考生] 求免試解答

文章 Crystal Fan » 週二 3月 8日, 2016年 3:13 pm

bkjacky 寫:
Crystal Fan 寫:[2016dse考生] :(
面對免試招生既排位進退兩難,求各位過來人解答 :?:
樂觀dse成績預測如下:
中文:4
英文:3
數學:3/4
LS:4
Econ:3
Bio:3
免試招生既排位如下:
1. 南京大学(BBA,business ENG)
2.華東師範大學(公共管理,ENG)
3.南京師範大学(公共管理,國際貿易)
4.暨南大学(marketing,hr,國際貿易)
:arrow: 上述排位我都係係本免試招生指南睇,
南京大学我只係搏一搏,望單車變摩托。
本人偏向管理學科,HR,PR。
如果排位好雷,有沒有(管理學科,HR,PR)高校補救?
係內地讀新聞傳理好唔好?有沒有高校介紹? :oops:
望諸君可解我心中所惑,不勝感激。
南大今年提高左要求, 要全4, 招得10人, 無全4報好危.
你可以諗吓山東大學.
但係我睇上年南大免試有4 2 3 2入喎,山東太遠了。
跪拜有管理學科出色既大學 :oops:

bkjacky
資深會員
資深會員

Re: [2016dse考生] 求免試解答

文章 bkjacky » 週二 3月 8日, 2016年 4:42 pm

Crystal Fan 寫:
bkjacky 寫:
Crystal Fan 寫:[2016dse考生] :(
面對免試招生既排位進退兩難,求各位過來人解答 :?:
樂觀dse成績預測如下:
中文:4
英文:3
數學:3/4
LS:4
Econ:3
Bio:3
免試招生既排位如下:
1. 南京大学(BBA,business ENG)
2.華東師範大學(公共管理,ENG)
3.南京師範大学(公共管理,國際貿易)
4.暨南大学(marketing,hr,國際貿易)
:arrow: 上述排位我都係係本免試招生指南睇,
南京大学我只係搏一搏,望單車變摩托。
本人偏向管理學科,HR,PR。
如果排位好雷,有沒有(管理學科,HR,PR)高校補救?
係內地讀新聞傳理好唔好?有沒有高校介紹? :oops:
望諸君可解我心中所惑,不勝感激。
南大今年提高左要求, 要全4, 招得10人, 無全4報好危.
你可以諗吓山東大學.
但係我睇上年南大免試有4 2 3 2入喎,山東太遠了。
跪拜有管理學科出色既大學 :oops:
南大今年提高左要求, 上年係4433, 今年係444444, 我覺得無全4報好危.
武漢大學, 中南財經政法大學.

ccwwll
初級會員
初級會員

2016內地免試志願問題

文章 ccwwll » 週二 3月 8日, 2016年 10:42 pm

大家好啊!我今年predict既成績
中文4-5 英文3-4 數學5-6 通識4-5 物理4-5 m2 4-5
第一志願系中山大學
第二志願系華南理工大學
第三志願系深圳大學
第四志願系廣東外語外貿大學
其實頭三個志願已經決定了,第四個不知道選哪個
我既興趣專業系讀土木工程,建築,城市規劃,工商管理
有冇師姐師兄比d建議,邊d大學比較適合我,謝謝!

Jane AU
中級會員
中級會員

文章 Jane AU » 週二 3月 8日, 2016年 10:53 pm

你好,我係repeater,15年成績Chi3, Eng4, Math4,LS3,Chem4,Bio3。今年predict Chi4, Eng4/5, Math5/5*,LS3/4,Chem4/5,Bio5/5*。
我希望返內地讀西醫,應該選邊間?

喬治
高級會員
高級會員

文章 喬治 » 週二 3月 8日, 2016年 11:15 pm

Jane AU 寫:你好,我係repeater,15年成績Chi3, Eng4, Math4,LS3,Chem4,Bio3。今年predict Chi4, Eng4/5, Math5/5*,LS3/4,Chem4/5,Bio5/5*。
四川大學.

喬治
高級會員
高級會員

Re: 2016內地免試志願問題

文章 喬治 » 週二 3月 8日, 2016年 11:19 pm

ccwwll 寫:大家好啊!我今年predict既成績
中文4-5 英文3-4 數學5-6 通識4-5 物理4-5 m2 4-5
第一志願系中山大學
第二志願系華南理工大學
第三志願系深圳大學
第四西南大學.

ccwwll
初級會員
初級會員

文章 ccwwll » 週二 3月 8日, 2016年 11:23 pm

喬治 寫:
第一志願系中山大學
第二志願系華南理工大學
第三志願系深圳大學
第四西南大學.
但是西南大學不是985 211嗎?不怕放第四它不考慮嗎?

喬治
高級會員
高級會員

文章 喬治 » 週二 3月 8日, 2016年 11:28 pm

ccwwll 寫:
喬治 寫:
第一志願系中山大學
第二志願系華南理工大學
第三志願系深圳大學
第四西南大學.
但是西南大學不是985 211嗎?不怕放第四它不考慮嗎?
名額40人, 上年都收唔滿.

charlesmok94
初級會員
初級會員

武漢大學定中國政法大學?比下意見。

文章 charlesmok94 » 週三 3月 9日, 2016年 12:11 am

武漢大學定中國政法大學做第二志願?武漢好像名氣大d,不過始終唔係一級城市,北京地理比較好?

Jane AU
中級會員
中級會員

文章 Jane AU » 週三 3月 9日, 2016年 12:25 am

喬治 寫:
Jane AU 寫:你好,我係repeater,15年成績Chi3, Eng4, Math4,LS3,Chem4,Bio3。今年predict Chi4, Eng4/5, Math5/5*,LS3/4,Chem4/5,Bio5/5*。
四川大學.
我想問下有沒有機會讀上海交通大學

junechanning
初級會員
初級會員

文章 junechanning » 週三 3月 9日, 2016年 4:53 am

2016考生,免試
想讀漢語言文學

大概predict成績係咁,入唔入到中山大學?
中4-5
英3-4
數4-5
通識4-5
bio 3-4
chem 2-3
best 5 最低有17分,最高應該有22分

大學志願排位,咁樣得唔得?幫手比下意見丫
1 中山大學
2 暨南大學
3 四川大學
4 華東師範大學

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週三 3月 9日, 2016年 4:55 pm

Jane AU 寫:
喬治 寫:
四川大學.
你預計最低445345 報上海交通大學臨床醫學我覺得好危
就算有面試機會 今年如果報臨床醫學嘅人多高分 你就好危
你預計最高成績 中文4可能都係個問題 上交大我唔清楚
北大復旦應該呢兩年收嘅 好似全部中文過5 之前係有人中文4其他科高分入唔到北大復旦

dse2013
香港免試
香港免試

Re: 武漢大學定中國政法大學?比下意見。

文章 dse2013 » 週三 3月 9日, 2016年 4:59 pm

charlesmok94 寫:武漢大學定中國政法大學做第二志願?武漢好像名氣大d,不過始終唔係一級城市,北京地理比較好?
第二志願中國政法大學穩陣過武漢大學
不過北京d空氣真係好差 要考慮呢個問題
第二志願中南財經政法大學都可以考慮

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週三 3月 9日, 2016年 5:08 pm

junechanning 寫:2016考生,免試
想讀漢語言文學

大概predict成績係咁,入唔入到中山大學?
中4-5
英3-4
數4-5
通識4-5
bio 3-4
chem 2-3
best 5 最低有17分,最高應該有22分

大學志願排位,咁樣得唔得?幫手比下意見丫
1 中山大學
2 暨南大學
3 四川大學
4 華東師範大學
預計最高應該ok 最低就好危
中山大學有面試 雖然上年漢語言文學最低收4344
但可能就係果一個 人地可能面試好好 或者有校長推薦計劃
漢語言文學 山東大學 華中師範大學都可以考慮

Jane AU
中級會員
中級會員

文章 Jane AU » 週三 3月 9日, 2016年 5:27 pm

dse2013 寫:
Jane AU 寫:
喬治 寫:
四川大學.
北大復旦應該呢兩年收嘅 好似全部中文過5 之前係有人中文4其他科高分入唔到北大復旦
了解,咁如果中山擺第一呢?

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週三 3月 9日, 2016年 10:16 pm

Jane AU 寫:
dse2013 寫:
Jane AU 寫:
喬治 寫:
四川大學.
了解,咁如果中山擺第一呢?
中山應該ok 其實四川大學臨床醫學唔差過中山

回覆文章