廣東以色列理工學院

2016DSE免試什麼成績錄取

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

Jane AU
中級會員
中級會員

Re: 2016DSE免試什麼成績錄取

文章 Jane AU » 週三 3月 9日, 2016年 10:19 pm

dse2013 寫:
Jane AU 寫:
喬治 寫:
Jane AU 寫:你好,我係repeater,15年成績Chi3, Eng4, Math4,LS3,Chem4,Bio3。今年predict Chi4, Eng4/5, Math5/5*,LS3/4,Chem4/5,Bio5/5*。
我希望返內地讀西醫,應該選邊間?
四川大學.
我想問下有沒有機會讀上海交通大學
你預計最低445345 報上海交通大學臨床醫學我覺得好危
就算有面試機會 今年如果報臨床醫學嘅人多高分 你就好危
你預計最高成績 中文4可能都係個問題 上交大我唔清楚
北大復旦應該呢兩年收嘅 好似全部中文過5 之前係有人中文4其他科高分入唔到北大復旦
了解,咁如果中山擺第一呢?[/quote]
中山應該ok 其實四川大學臨床醫學唔差過中山[/quote]
明白,謝謝你的幫忙。只是中山離家近些

amandaaa
中級會員
中級會員

Re: 內地升學2016

文章 amandaaa » 週三 3月 9日, 2016年 10:40 pm

dse2013 寫:
amandaaa 寫:
dse2013 寫:
amandaaa 寫: 咁第三志願第四志願填咩好啲?
你頭兩個志願決定填邊間?
中政 同 山東,跟著係暨大同北師珠做第三第四志願得唔得?
:D 謝謝你

yukina2601
中級會員
中級會員

文章 yukina2601 » 週四 3月 10日, 2016年 1:37 am

請問我預計自己dse 大概332431 咁嘅分數有冇可能入廣州中醫藥大學 或北京中醫藥大學 :cry:

s2009080
中級會員
中級會員

文章 s2009080 » 週四 3月 10日, 2016年 2:07 pm

最低33444
最高43455
有机会进中山大学工商管理吗
另外想请问介乎这个成绩之间,想读工商管理有咩好选择

bkjacky
資深會員
資深會員

文章 bkjacky » 週四 3月 10日, 2016年 2:44 pm

yukina2601 寫:請問我預計自己dse 大概332431 咁嘅分數有冇可能入廣州中醫藥大學 或北京中醫藥大學 :cry:
兩間都係3322就收.

Crystal Fan
初級會員
初級會員

Re: [2016dse考生] 求免試解答

文章 Crystal Fan » 週五 3月 11日, 2016年 10:07 pm

bkjacky 寫:
Crystal Fan 寫:
bkjacky 寫:
Crystal Fan 寫:[2016dse考生] :(
面對免試招生既排位進退兩難,求各位過來人解答 :?:
樂觀dse成績預測如下:
中文:4
英文:3
數學:3/4
LS:4
Econ:3
Bio:3
免試招生既排位如下:
1. 南京大学(BBA,business ENG)
2.華東師範大學(公共管理,ENG)
3.南京師範大学(公共管理,國際貿易)
4.暨南大学(marketing,hr,國際貿易)
:arrow: 上述排位我都係係本免試招生指南睇,
南京大学我只係搏一搏,望單車變摩托。
本人偏向管理學科,HR,PR。
如果排位好雷,有沒有(管理學科,HR,PR)高校補救?
係內地讀新聞傳理好唔好?有沒有高校介紹? :oops:
望諸君可解我心中所惑,不勝感激。
南大今年提高左要求, 要全4, 招得10人, 無全4報好危.
你可以諗吓山東大學.
但係我睇上年南大免試有4 2 3 2入喎,山東太遠了。
跪拜有管理學科出色既大學 :oops:
南大今年提高左要求, 上年係4433, 今年係444444, 我覺得無全4報好危.
武漢大學, 中南財經政法大學.
暨南大学放最後會唔好危?
武漢大學放第二得唔得?

sun5**
中級會員
中級會員

文章 sun5** » 週五 3月 11日, 2016年 11:43 pm

dse2013 寫:
sun5** 寫:搭單問我,我估計我中文4,英文3,數學3,通識4,中史同歷史4,報復旦大學第一志願,中山大學第二志願,暨南大學,深圳大學。請各位師兄姐比意見!中山大學放第二志願可以嗎?
無可能咁填 呢個成績復旦中山都唔得
中山大學基本上唔收第二志願
你想讀邊一科?
依家念住中山第一,廈門第二,之後係暨南,深大。想讀中文系,漢語言果d或者歷史系

csammy1314
中級會員
中級會員

文章 csammy1314 » 週五 3月 11日, 2016年 11:59 pm

麻煩幫忙, 請指教!。

retake生,成績預測43444 ,(有機會43554 ) 想報經濟類, 工商管理

想報:
一志願 : 中山大學(會太危險?)
二志願 :南開大學 (南開大學 收第二志願嗎?)
三志願 : 山東大學 (有可能補錄嗎?還是南昌大學?)
四志願 : 暨南大學

感激不盡!

dse2013
香港免試
香港免試

Re: [2016dse考生] 求免試解答

文章 dse2013 » 週六 3月 12日, 2016年 1:25 pm

bkjacky 寫:
bkjacky 寫:
Crystal Fan 寫:[2016dse考生] :(
面對免試招生既排位進退兩難,求各位過來人解答 :?:
樂觀dse成績預測如下:
中文:4
英文:3
數學:3/4
LS:4
Econ:3
Bio:3
免試招生既排位如下:
1. 南京大学(BBA,business ENG)
2.華東師範大學(公共管理,ENG)
3.南京師範大学(公共管理,國際貿易)
4.暨南大学(marketing,hr,國際貿易)
:arrow: 上述排位我都係係本免試招生指南睇,
南京大学我只係搏一搏,望單車變摩托。
本人偏向管理學科,HR,PR。
如果排位好雷,有沒有(管理學科,HR,PR)高校補救?
係內地讀新聞傳理好唔好?有沒有高校介紹? :oops:
望諸君可解我心中所惑,不勝感激。
南大今年提高左要求, 要全4, 招得10人, 無全4報好危.
你可以諗吓山東大學.
但係我睇上年南大免試有4 2 3 2入喎,山東太遠了。
跪拜有管理學科出色既大學 :oops:
南大今年提高左要求, 上年係4433, 今年係444444, 我覺得無全4報好危.
武漢大學, 中南財經政法大學.
暨南大学放最後會唔好危?
武漢大學放第二得唔得?
暨大可以放第3第4 暨大收香港學生大把名額 理論上無可能收滿
不過要睇專業 最穩陣係報華文學院 深圳校區嘅專業

武大睇你想穩陣定搏下 穩陣就放第1
武大一直嘅收生政策係優先錄取第1志願 第1志願未滿先會收第2志願
上年442人報武大 159人放第1 最後收左40幾人

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週六 3月 12日, 2016年 1:36 pm

sun5** 寫:
dse2013 寫:
sun5** 寫:搭單問我,我估計我中文4,英文3,數學3,通識4,中史同歷史4,報復旦大學第一志願,中山大學第二志願,暨南大學,深圳大學。請各位師兄姐比意見!中山大學放第二志願可以嗎?
你想讀邊一科?
依家念住中山第一,廈門第二,之後係暨南,深大。想讀中文系,漢語言果d或者歷史系
中山大學有面試 雖然你見上年最低收生成績好似唔係好高分
但可能就係得果幾個 人地可能面試好好 或者有校長推薦計劃
你預計成績報中山大學好危 想搏下就要自己考慮清楚
廈大多數唔會睇第2志願

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週六 3月 12日, 2016年 1:49 pm

csammy1314 寫:麻煩幫忙, 請指教!。

retake生,成績預測43444 ,(有機會43554 ) 想報經濟類, 工商管理

想報:

感激不盡!
中山大學 你預計最低好危 最高應該有機
雖然中山大學上年最低收生成績好似唔係好高分
南開大學名額少 放第2山東大學穩陣d
印象中前年有人補錄入左山東大學

csammy1314
中級會員
中級會員

文章 csammy1314 » 週日 3月 13日, 2016年 5:06 pm

想左2天,
好不好幹翠,
一報南開,二報山東,三報暨大? 會穩陣D?

其實我是打算香港的考不上,才去大陸,
有D擔心,報左中山大學,太博命?
但個人又真是喜歡中山多過南開,
但又怕南開不收誌願二?

dse2013 寫:

想報:

感激不盡!

dse2013
香港免試
香港免試

文章 dse2013 » 週日 3月 13日, 2016年 6:56 pm

csammy1314 寫:想左2天,
好不好幹翠,
一報南開,二報山東,三報暨大? 會穩陣D?

其實我是打算香港的考不上,才去大陸,
有D擔心,報左中山大學,太博命?
但個人又真是喜歡中山多過南開,
但又怕南開不收誌願二?

dse2013 寫:

想報:

感激不盡!
穩陣 如果去內地係backup 就穩陣d好
之前都有人係填志願太搏 最後dse成績無預計好
香港內地兩邊都考唔到

linlin0312
初級會員
初級會員

2016 DSE 內地免試招生咨詢

文章 linlin0312 » 週日 3月 13日, 2016年 8:30 pm

成績估計 3443—4554
想讀:
1)中山大學 臨床醫學、護理
2)暨南大學 臨床醫學、護理
3)南方醫科大學 臨床醫學、基礎醫學、護理
4)廣州醫科大學 臨床醫學、護理

其實我個人比較想當護士,讀護理,但是這個分數應該搏一下醫科嗎?還是我直接把中山大學的護理擺在第一志願會比較有機會進?

PS 去年中大沒有考免試招生收到護理生,無數據參考,前年收了兩個成績差不多,分數跟臨床醫學最低分一樣。

麻煩大家給我點意見吧,謝謝!

sun5**
中級會員
中級會員

文章 sun5** » 週日 3月 13日, 2016年 11:20 pm

dse2013 寫:
sun5** 寫:
dse2013 寫:
你想讀邊一科?
廈大多數唔會睇第2志願
請問有咩建議?如果唔係呢幾間學校,想讀中文同歷史

bkjacky
資深會員
資深會員

文章 bkjacky » 週一 3月 14日, 2016年 3:29 pm

sun5** 寫:
dse2013 寫:
sun5** 寫:
dse2013 寫:
你想讀邊一科?
廈大多數唔會睇第2志願
請問有咩建議?如果唔係呢幾間學校,想讀中文同歷史
廈門大學第一, 山東大學第二.

bkjacky
資深會員
資深會員

Re: 2016 DSE 內地免試招生咨詢

文章 bkjacky » 週一 3月 14日, 2016年 3:41 pm

linlin0312 寫:成績估計 3443—4554
想讀:
1)中山大學 臨床醫學、護理
2)暨南大學 臨床醫學、護理
3)南方醫科大學 臨床醫學、基礎醫學、護理
4)廣州醫科大學 臨床醫學、護理

其實我個人比較想當護士,讀護理,但是這個分數應該搏一下醫科嗎?還是我直接把中山大學的護理擺在第一志願會比較有機會進?

PS 去年中大沒有考免試招生收到護理生,無數據參考,前年收了兩個成績差不多,分數跟臨床醫學最低分一樣。

麻煩大家給我點意見吧,謝謝!
你預計最高中山大學臨床醫學應該有機會.

calokb23
初級會員
初級會員

2016免試志願排序

文章 calokb23 » 週一 3月 14日, 2016年 6:30 pm

我現在predict成績為
中文:5
英文:4
數學:3
通識:5
BAFS :5
Bio :4

應該拿到校長推薦 志願排序如下:

1.上海交通大學 
專業1: 工商管理類
 專業2: 公共管理類
專業3: 廣播電視編導
專業4: 經濟學類

2.浙江大學
 專業1: 旅遊管理
專業2: 社會學
專業3: 國際經濟與貿易

3.中山大學
專業2: 旅遊管理類
專業3: 公共管理類
專業4: 國際政治

唔知大家有咩意見 :) 同埋有咩學校推薦 希望大家可以俾d意見同建議我! thx :P

dse2013
香港免試
香港免試

Re: 2016免試志願排序

文章 dse2013 » 週一 3月 14日, 2016年 8:22 pm

calokb23 寫:我現在predict成績為
中文:5
英文:4
數學:3
通識:5
BAFS :5
Bio :4

應該拿到校長推薦 志願排序如下:

1.上海交通大學 
 專業2: 公共管理類
專業3: 廣播電視編導
專業4: 經濟學類

2.浙江大學
 專業1: 旅遊管理
專業2: 社會學
專業3: 國際經濟與貿易

3.中山大學
專業2: 旅遊管理類
專業3: 公共管理類
專業4: 國際政治

唔知大家有咩意見 :) 同埋有咩學校推薦 希望大家可以俾d意見同建議我! thx :P
中山大學唔收第2志願 浙江大學好大機會都係唔收第2志願
你報呢3間應該只揀一間放第1志願
呢3間工商管理 經濟學 如果數學得3 都危
有校長推薦 揀d數學要求唔高嘅專業會比較穩陣

alicekyying
初級會員
初級會員

2016DSE選大學一問

文章 alicekyying » 週一 3月 14日, 2016年 11:38 pm

大家好呀 想問下大家關於內地大學既選擇
我預計成績:
中文: 4/5
英文: 4/5
數學: 4
通識: 4/5
歷史: 4
BAFS: 4/5

我想讀關於傳播學既學科
唔知我既成績可以入到邊間大學?
同埋其實首選係想去北京
ching師姐有冇好提議 :D

cy_524
初級會員
初級會員

Re: 2016DSE選大學一問

文章 cy_524 » 週二 3月 15日, 2016年 12:21 am

北京的話不試下人大嗎 雖然要面試

calokb23
初級會員
初級會員

文章 calokb23 » 週二 3月 15日, 2016年 10:38 am

有咩大學收第2-3志願?

bkjacky
資深會員
資深會員

Re: 2016DSE選大學一問

文章 bkjacky » 週二 3月 15日, 2016年 2:05 pm

alicekyying 寫:大家好呀 想問下大家關於內地大學既選擇
我預計成績:
中文: 4/5
英文: 4/5
數學: 4
通識: 4/5
歷史: 4
BAFS: 4/5

我想讀關於傳播學既學科
唔知我既成績可以入到邊間大學?
同埋其實首選係想去北京
ching師姐有冇好提議 :D
中國傳媒大學dse免試好似無傳播學.
可以報人民大學第一.

bkjacky
資深會員
資深會員

文章 bkjacky » 週二 3月 15日, 2016年 2:13 pm

calokb23 寫:有咩大學收第2-3志願?
名氣大嘅大學, 山東大學, 四川大學之前都有收過第2-3志願.

alicekyying
初級會員
初級會員

文章 alicekyying » 週三 3月 16日, 2016年 1:50 am

謝謝上面兩位嘅意見!!

回覆文章