廣東以色列理工學院

2018年DSE想考內地大學

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
初級會員
初級會員

Re: 2018年DSE想考內地大學

文章 1247138275 » 週四 3月 1日, 2018年 11:59 pm

主科15分能進天津大學工科麼

初級會員
初級會員

文章 1247138275 » 週五 3月 2日, 2018年 12:04 am

1247138275 寫:主科15分能進天津大學工科麼
還要西安交通收第二志願的嘛

Kkchan1234
初級會員
初級會員

文章 Kkchan1234 » 週五 3月 2日, 2018年 8:10 am

URE 寫:
Kkchan1234 寫:2018dse 想免試進內地高校冀各位能給小弟排的志願給點意見

預計dse 成績:中文3,英文4,數學5,通識6,地理5,歷史4
第一志願:中國人民大學~國際政治
第二志願:中國政法大學~法學
第三志願:暨南大學~國際政治
第四志願:華東政法大學~法學

第一志願有錄取可能嗎,在國際政治和法學糾結中。
謝謝各位的意見。
中文3 中國人民大學沒機會,中國政法大學填第一志願。
如果最後拿得到4的話是不是有機會,中國政法大學收第二志願嗎?

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週五 3月 2日, 2018年 10:02 am

keith0404 寫:
flyhk 寫:
hopen 寫:
keith0404 寫:請問各位本人預計成績5235*52-5*345**5*3的成績。比較想報中山大學、上海財經大學、中國人民大學、南京大學。唔知點排好,有啲好似唔收第二志願。
英文2左就無機會, 英文3睇你面試表現.
這些學校有校長推薦計畫都唔得嗎?
英文2 呢4間有校長推薦計畫機會都唔大
你呢4間揀其中一間報第一志願 第二到第四志願報名氣較細既大學
聽講中山大學唔收第二志願?咁保守點放第一志願呢?然後上海財經大學放第二,其他再諗,如何?
中山大學可以放第一 上海財經大學唔收第二

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週五 3月 2日, 2018年 10:05 am

3343就可以

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週五 3月 2日, 2018年 10:09 am

1247138275 寫:
還要西安交通收第二志願的嘛
應該有面試機會 6月中要去西安

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週五 3月 2日, 2018年 10:11 am

Kkchan1234 寫:
URE 寫:
Kkchan1234 寫:2018dse 想免試進內地高校冀各位能給小弟排的志願給點意見

預計dse 成績:中文3,英文4,數學5,通識6,地理5,歷史4
第一志願:中國人民大學~國際政治
第二志願:中國政法大學~法學
第三志願:暨南大學~國際政治
第四志願:華東政法大學~法學

第一志願有錄取可能嗎,在國際政治和法學糾結中。
謝謝各位的意見。
中文3 中國人民大學沒機會,中國政法大學填第一志願。
如果最後拿得到4的話是不是有機會,中國政法大學收第二志願嗎?
中國政法大學收第二志願

sinting
中級會員
中級會員

文章 sinting » 週五 3月 2日, 2018年 4:37 pm

保守预计成绩系 424544 有校推
想问下有咩大学会看校长推荐计划

目前打算报读会计专业
排序 1.厦门大学
2.对外经济贸易大学
3.中南财经政法大学
4.西南财经大学
尼个排序有没机会,如果唔得有咩大学可以替代

THX~

yyxi34
初級會員
初級會員

文章 yyxi34 » 週五 3月 2日, 2018年 10:16 pm

預計dse分數:
中文:5-6
英文:4
數學:2-3
通識:4
歷史:5-6
地理:4
有意廈門大學,四川大學,南開大學,南京大學的外語系,如果數學有3入唔入到?應該擺邊個系第一志願?相反數學2左系咪全部都唔得,沒有放寬情況?咁第3,4志願可不可以擺西南同暨南大學?謝謝!!

keith0404
中級會員
中級會員

文章 keith0404 » 週五 3月 2日, 2018年 11:33 pm

flyhk 寫:
flyhk 寫:
hopen 寫:
keith0404 寫:請問各位本人預計成績5235*52-5*345**5*3的成績。比較想報中山大學、上海財經大學、中國人民大學、南京大學。唔知點排好,有啲好似唔收第二志願。
你呢4間揀其中一間報第一志願 第二到第四志願報名氣較細既大學
聽講中山大學唔收第二志願?咁保守點放第一志願呢?然後上海財經大學放第二,其他再諗,如何?
但系之前在灣仔升學展問過一個上財嘅招生老師,好似聽佢講話:舊年收生不足,第二志願都可以...唔知有冇聽錯,因為我普通話水平不高。

micky52
香港免試
香港免試

文章 micky52 » 週六 3月 3日, 2018年 9:52 am

sinting 寫:保守预计成绩系 424544 有校推
想问下有咩大学会看校长推荐计划

目前打算报读会计专业
排序 1.厦门大学
2.对外经济贸易大学
3.中南财经政法大学
4.西南财经大学
尼个排序有没机会,如果唔得有咩大学可以替代

THX~
廈門大學有校長推薦計畫都唔得, 對外經濟貿易大學放第一, 中南財經政法大學放第二.

micky52
香港免試
香港免試

文章 micky52 » 週六 3月 3日, 2018年 9:56 am

yyxi34 寫:預計dse分數:
中文:5-6
英文:4
數學:2-3
通識:4
歷史:5-6
地理:4
有意廈門大學,四川大學,南開大學,南京大學的外語系,如果數學有3入唔入到?應該擺邊個系第一志願?相反數學2左系咪全部都唔得,沒有放寬情況?咁第3,4志願可不可以擺西南同暨南大學?謝謝!!
四川大學放第一最安全.
2,3志願可以擺西南同暨南大學.

micky52
香港免試
香港免試

文章 micky52 » 週六 3月 3日, 2018年 10:05 am

flyhk 寫:
flyhk 寫:
hopen 寫:
但系之前在灣仔升學展問過一個上財嘅招生老師,好似聽佢講話:舊年收生不足,第二志願都可以...唔知有冇聽錯,因為我普通話水平不高。
上海財經大學招生名額得10個, 近兩年無收過英文4以下, 你自己考慮清楚.

kaaaa
初級會員
初級會員

文章 kaaaa » 週六 3月 3日, 2018年 10:35 am

想問上海財經,華東師範大學過往免試收生分數,本來屬意交通大學,可惜LS達唔到4

keith0404
中級會員
中級會員

文章 keith0404 » 週六 3月 3日, 2018年 11:33 am

如果被第一志願錄取,到時候能否透過補錄,選擇第二志願的學校?

另外,若果第一志願不收,如果第二志願的錄取要求符合,但會不會因為沒有放在第一志願而不錄取?

最後,第二、三、四志願除了需要成績要求符合外,還會根據什麼準則收生?

還望大神解答,謝謝!

keith0404
中級會員
中級會員

文章 keith0404 » 週六 3月 3日, 2018年 11:46 am

micky52 寫:
flyhk 寫:
flyhk 寫:
hopen 寫:

上海財經大學招生名額得10個, 近兩年無收過英文4以下, 你自己考慮清楚.
我都知道以往幾年收生分數都17-20分左右。不過見今年嘅升學指南度寫4433或14分。唔知係唔係分數夠,然後可以用校推補翻呢?
同埋想問一問,中山大學嶺南學院和管理學院,在分數符合和有校推的情況下,英文2會唔會收呢?謝謝!

Aliceyauuu
初級會員
初級會員

文章 Aliceyauuu » 週日 3月 4日, 2018年 2:20 pm

DSE考生想入復旦大學/上海交通大學/中山大學
請問如果想入復旦大學護理學/藥學大概要幾多分?
相同學科上海交通大學係咪低分d? 大概係幾多?
中山大學醫學/護理學/藥學嘅分?
如果我3565555入唔入到?最低分大概幾多可以入?因為我唔知到時會唔會考得差過predicted grade
同埋以上嘅大學係咪剩係收第一志願?如果剩係收第一志願,咁我應該點排?
或者大家有無大學推介?我想讀關於醫學嘅野 (希望唔好太差 我個分又入到嘅
其實網上無咩數據真係好徬徨 希望好心人搭救

lolongtin
初級會員
初級會員

文章 lolongtin » 週日 3月 4日, 2018年 9:44 pm

南京大學一定是要CORE 全4才可以嗎?但我在招生指南看到不少CORE有3 但仍能被取錄的學生。

另外把武漢大學放在第二志愿有可能被取錄嗎?

我的預計成績是 55*4345, 四個志愿是

1.南京大學
2.武漢大學
3.華東師笵大學
4.湖南大學

我這樣的成績能進到南京大學嗎?

求各位解答^.^

初級會員
初級會員

文章 1247138275 » 週日 3月 4日, 2018年 10:09 pm

想請問5科全4上海交通有沒有可能,華南理工第二志願收嗎

kaaaa
初級會員
初級會員

文章 kaaaa » 週日 3月 4日, 2018年 11:32 pm

4453543入唔入到上海財經大學

gggtsang
初級會員
初級會員

文章 gggtsang » 週一 3月 5日, 2018年 12:25 am

想問下有冇知華南理工建築系/風景園林易唔易入,自修predict534443 ,check過佢要求4333,或者邊間大學建築系出名但較易入既?

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:23 am

kaaaa 寫:想問上海財經,華東師範大學過往免試收生分數,本來屬意交通大學,可惜LS達唔到4
華東師範3322 上海財經4433

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:27 am

keith0404 寫:如果被第一志願錄取,到時候能否透過補錄,選擇第二志願的學校?

另外,若果第一志願不收,如果第二志願的錄取要求符合,但會不會因為沒有放在第一志願而不錄取?

最後,第二、三、四志願除了需要成績要求符合外,還會根據什麼準則收生?

還望大神解答,謝謝!
唔係間間都可以補錄 只可以揀到時有補錄既學校

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:33 am

micky52 寫:
flyhk 寫:
flyhk 寫:
hopen 寫:

我都知道以往幾年收生分數都17-20分左右。不過見今年嘅升學指南度寫4433或14分。唔知係唔係分數夠,然後可以用校推補翻呢?
同埋想問一問,中山大學嶺南學院和管理學院,在分數符合和有校推的情況下,英文2會唔會收呢?謝謝!
上海財經大學上年都寫話4433 之前答左你英文2 呢4間有校長推薦計畫機會都唔大

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:35 am

Aliceyauuu 寫:DSE考生想入復旦大學/上海交通大學/中山大學
請問如果想入復旦大學護理學/藥學大概要幾多分?
相同學科上海交通大學係咪低分d? 大概係幾多?
中山大學醫學/護理學/藥學嘅分?
如果我3565555入唔入到?最低分大概幾多可以入?因為我唔知到時會唔會考得差過predicted grade
同埋以上嘅大學係咪剩係收第一志願?如果剩係收第一志願,咁我應該點排?
或者大家有無大學推介?我想讀關於醫學嘅野 (希望唔好太差 我個分又入到嘅
其實網上無咩數據真係好徬徨 希望好心人搭救
中山大學可以 上海交通大學同復旦大學無機會

回覆文章