廣東以色列理工學院

2018年DSE想考內地大學

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
flyhk
高級會員
高級會員

Re: 2018年DSE想考內地大學

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:42 am

lolongtin 寫:南京大學一定是要CORE 全4才可以嗎?但我在招生指南看到不少CORE有3 但仍能被取錄的學生。

另外把武漢大學放在第二志愿有可能被取錄嗎?

我的預計成績是 55*4345, 四個志愿是

1.南京大學
2.武漢大學
3.華東師笵大學
4.湖南大學

我這樣的成績能進到南京大學嗎?

求各位解答^.^
人地可能有校長推薦計畫 武漢大學放第二無機會
可以武漢大學放第一

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:50 am

1247138275 寫:想請問5科全4上海交通有沒有可能,華南理工第二志願收嗎
機會唔大 唔收

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:51 am

kaaaa 寫:4453543入唔入到上海財經大學
入到

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週一 3月 5日, 2018年 9:52 am

gggtsang 寫:想問下有冇知華南理工建築系/風景園林易唔易入,自修predict534443 ,check過佢要求4333,或者邊間大學建築系出名但較易入既?
東南大學

gggtsang
初級會員
初級會員

文章 gggtsang » 週一 3月 5日, 2018年 12:30 pm

flyhk 寫:
gggtsang 寫:想問下有冇知華南理工建築系/風景園林易唔易入,自修predict534443 ,check過佢要求4333,或者邊間大學建築系出名但較易入既?
東南大學
東南都好出名!但我咁既分自修又冇推薦信入到咩?貌似仲勁過華工⋯有d驚唔係咁敢擺第一

lolongtin
初級會員
初級會員

文章 lolongtin » 週一 3月 5日, 2018年 4:45 pm

flyhk 寫:
lolongtin 寫:南京大學一定是要CORE 全4才可以嗎?但我在招生指南看到不少CORE有3 但仍能被取錄的學生。

1.南京大學
2.武漢大學
3.華東師笵大學
4.湖南大學

求各位解答^.^
可以武漢大學放第一
校長推薦計劃不是把最低要求變成3232嗎?怎麼可以把4變3。
還是說core 只要合共有16分就可以了?

tlingc
初級會員
初級會員

文章 tlingc » 週一 3月 5日, 2018年 7:09 pm

我是今年應屆考生
predict
中文 3-4
英文 3
數學 3-4
通識 3
中史 4-5
經濟 3-4
請問可以推薦一些學校嗎(主要想唸歷史 文科)
謝謝

Jas98
中級會員
中級會員

文章 Jas98 » 週二 3月 6日, 2018年 8:46 am

本人預測成績3~4 2 3 4 5有校長推薦
想報華東理工大學(人力資源管理) 上海師範大學(漢語言師範)華南師範大學(生物師範)華中師範大學(生物師範)
請問這樣排可以給錄取嗎 或者什麼學校是考慮3.4志願的呢

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週二 3月 6日, 2018年 1:24 pm

gggtsang 寫:
flyhk 寫:
東南大學
東南都好出名!但我咁既分自修又冇推薦信入到咩?貌似仲勁過華工⋯有d驚唔係咁敢擺第一
東南建築學上年收過434443

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週二 3月 6日, 2018年 1:27 pm

lolongtin 寫:
flyhk 寫:

1.南京大學
2.武漢大學
3.華東師笵大學
4.湖南大學

求各位解答^.^
可以武漢大學放第一
校長推薦計劃不是把最低要求變成3232嗎?怎麼可以把4變3。
還是說core 只要合共有16分就可以了?
我唔肯定 每間大學都唔同 有d校長推薦計畫會收低少少 有d唔理你有無校長推薦計畫 一定要過最低要求

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週二 3月 6日, 2018年 1:31 pm

tlingc 寫:我是今年應屆考生
predict
中文 3-4
英文 3
數學 3-4
通識 3
中史 4-5
經濟 3-4
謝謝
武漢大學 山東大學

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週二 3月 6日, 2018年 1:36 pm

Jas98 寫:本人預測成績3~4 2 3 4 5有校長推薦
想報華東理工大學(人力資源管理) 上海師範大學(漢語言師範)華南師範大學(生物師範)華中師範大學(生物師範)
請問這樣排可以給錄取嗎 或者什麼學校是考慮3.4志願的呢
我覺得咁排可以

gggtsang
初級會員
初級會員

文章 gggtsang » 週二 3月 6日, 2018年 2:39 pm

flyhk 寫:
gggtsang 寫:
flyhk 寫:
東南大學
感謝回覆~你講既分數係穩入嗎?咁華工分數如何?我諗我4科都係15-16倒。同埋想問下東大華工係咪都唔收第二志願,要二選一放第一?

ivant
中級會員
中級會員

文章 ivant » 週二 3月 6日, 2018年 2:55 pm

本人預計dse可考取至少435543(生物&旅款)的成績(沒有校長推薦)
想修讀漢語言
香港政府網上寫了"南京大學"至少要"4core各有4級"
但討論區上有人說他們 4345左右(英文只有3級)也錄取了 (不知道他們有無校長推薦)

想請問師兄師姐 南京大學英文只有3級而沒有校長推薦的會錄取嗎?

另外"人大"說"4core要有17分" 我的分數能進人大漢語言嗎?

先行謝謝各位的解答!!!
歡迎告訴我其他不錯的高校的漢語言選擇

Wingvpgd
中級會員
中級會員

文章 Wingvpgd » 週二 3月 6日, 2018年 4:20 pm

想問北京語言大學收第幾志願?

tlingc
初級會員
初級會員

文章 tlingc » 週二 3月 6日, 2018年 5:53 pm

flyhk 寫:
predict
中文 3-4
英文 3
數學 3-4
通識 3
中史 4-5
經濟 3-4
謝謝
武漢大學 山東大學
如果排:
1.武漢大學
2.山東大學/華東師範大學
3.華中師範大學
4.暨南大學
或者
1.華東師範
2.山東
3.華中
4.暨南
可以嗎?(因為見華東師教育&漢語言好像也不錯,可能會擠掉華中)
山東會考慮第三志願嗎?

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 8:48 am

gggtsang 寫:
flyhk 寫:
gggtsang 寫:
flyhk 寫:
東南大學
感謝回覆~你講既分數係穩入嗎?咁華工分數如何?我諗我4科都係15-16倒。同埋想問下東大華工係咪都唔收第二志願,要二選一放第一?
好難話幾分穩入 東大華工好似都唔收第二

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 8:50 am

tlingc 寫:
flyhk 寫:
predict
中文 3-4
英文 3
數學 3-4
通識 3
中史 4-5
經濟 3-4
謝謝
武漢大學 山東大學
如果排:
1.武漢大學
2.山東大學/華東師範大學
3.華中師範大學
4.暨南大學
或者
1.華東師範
2.山東
3.華中
4.暨南
可以嗎?(因為見華東師教育&漢語言好像也不錯,可能會擠掉華中)
山東會考慮第三志願嗎?
我覺得兩個排法都可以

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 8:52 am

Wingvpgd 寫:想問北京語言大學收第幾志願?
有收第二志願

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 8:59 am

ivant 寫:本人預計dse可考取至少435543(生物&旅款)的成績(沒有校長推薦)
想修讀漢語言
香港政府網上寫了"南京大學"至少要"4core各有4級"
但討論區上有人說他們 4345左右(英文只有3級)也錄取了 (不知道他們有無校長推薦)

想請問師兄師姐 南京大學英文只有3級而沒有校長推薦的會錄取嗎?

另外"人大"說"4core要有17分" 我的分數能進人大漢語言嗎?

先行謝謝各位的解答!!!
歡迎告訴我其他不錯的高校的漢語言選擇
問題係唔知人地有無校長推薦計畫 想搏下就報南大第一 保守d就報其他

nikitata
初級會員
初級會員

文章 nikitata » 週三 3月 7日, 2018年 2:15 pm

我有問三個問題想問各位前輩:
1.北京師範大學收生既時候只係睇主科既成績定系會睇埋兩科x既成績?
如果睇埋既話,往年各位前輩入讀時候既選修科成績大概系幾多?
2.中央財經大學是不是如果將其放在第3位的話就不會再作考慮?
3.如果將中國政法大學放在第三位的話會5會作考慮?
多謝 :)

Jas98
中級會員
中級會員

文章 Jas98 » 週三 3月 7日, 2018年 3:17 pm

本人預測成績3~4 2 3 4 5有校長推薦
請問這樣排可以給錄取嗎 或者什麼學校是考慮3.4志願的呢 拜托

Aliceyauuu
初級會員
初級會員

文章 Aliceyauuu » 週三 3月 7日, 2018年 3:20 pm

flyhk 寫:
Aliceyauuu 寫:DSE考生想入復旦大學/上海交通大學/中山大學
請問如果想入復旦大學護理學/藥學大概要幾多分?
相同學科上海交通大學係咪低分d? 大概係幾多?
中山大學醫學/護理學/藥學嘅分?
如果我3565555入唔入到?最低分大概幾多可以入?因為我唔知到時會唔會考得差過predicted grade
同埋以上嘅大學係咪剩係收第一志願?如果剩係收第一志願,咁我應該點排?
或者大家有無大學推介?我想讀關於醫學嘅野 (希望唔好太差 我個分又入到嘅
其實網上無咩數據真係好徬徨 希望好心人搭救
中山大學可以 上海交通大學同復旦大學無機會
中山大學醫學係咪肯定入到? 復旦護理學大概要幾多分先入到?

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 5:41 pm

Jas98 寫:本人預測成績3~4 2 3 4 5有校長推薦
請問這樣排可以給錄取嗎 或者什麼學校是考慮3.4志願的呢 拜托
我覺得咁排可以

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 3月 7日, 2018年 5:44 pm

nikitata 寫:我有問三個問題想問各位前輩:
1.北京師範大學收生既時候只係睇主科既成績定系會睇埋兩科x既成績?
如果睇埋既話,往年各位前輩入讀時候既選修科成績大概系幾多?
2.中央財經大學是不是如果將其放在第3位的話就不會再作考慮?
3.如果將中國政法大學放在第三位的話會5會作考慮?
多謝 :)
只係睇主科
不會再作考慮
好似會

回覆文章