廣東以色列理工學院

2018年DSE想考內地大學

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

回覆文章
ifcboy
中級會員
中級會員

Re: 2018年DSE想考內地大學

文章 ifcboy » 週二 3月 20日, 2018年 9:11 am

wailau 寫:中山大學收唔收retaker?
收.

kitcty
初級會員
初級會員

文章 kitcty » 週二 3月 20日, 2018年 10:28 am

預計成績為
中文5-5*
英文3-4
數學3-4
通識4-5
Chem3-4
Bio3-4
如果排:
1.南京大學
2.武漢大學
3.中山大學
4.暨南大學
想問下按照以上成績有冇機會入讀南京大學中文系?武漢大學會唔會收第二志願?中山大學係咪唔會收第三志願?
Thanks

Ylchan224
初級會員
初級會員

文章 Ylchan224 » 週二 3月 20日, 2018年 11:36 am

flyhk 寫:
Ylchan224 寫:我在2017 Dse 3343 334 phy Chem bio,
2018 預計數學升至5,
有意:武漢大學、北京師範大學、中山大學、北京理工大學、東南大學、華東理工、華南理工、華東師範、廈門大學。想問一下我的成績,哪些大學放第二志願或以後是不收、機會較微的呢?
好似得華東理工同華東師範 其他都唔收第二志願
咁請問第一放對外經濟貿易大學,第二放北郵,第三放深圳大學,第4放華南師範
這樣的次序穩嗎?若不穩應怎排放/有什麼其他大學建議

Ylchan224
初級會員
初級會員

文章 Ylchan224 » 週二 3月 20日, 2018年 12:46 pm

Ylchan224 寫:
flyhk 寫:
Ylchan224 寫:我在2017 Dse 3343 334 phy Chem bio,
有意:武漢大學、北京師範大學、中山大學、北京理工大學、東南大學、華東理工、華南理工、華東師範、廈門大學。想問一下我的成績,哪些大學放第二志願或以後是不收、機會較微的呢?
咁請問第一放對外經濟貿易大學,第二放北郵,第三放深圳大學,第4放華南師範
第三改放北京中醫藥大學是否較好?我怕深大名額少,會先給予已排放在第一、二志願的學生

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週二 3月 20日, 2018年 7:41 pm

flyhk 寫:
第三改放北京中醫藥大學是否較好?我怕深大名額少,會先給予已排放在第一、二志願的學生
我覺得第三放北京中醫藥大學較好

wailau
初級會員
初級會員

文章 wailau » 週四 3月 22日, 2018年 9:48 pm

ifcboy 寫:
wailau 寫:中山大學收唔收retaker?
收.
thxxxxxxxxxx

钊子
初級會員
初級會員

文章 钊子 » 週一 3月 26日, 2018年 11:15 pm

我学校模拟考的成绩是
英语1
语文4
数学2
通时3
历史5*
中史5*
我想问一下这个成绩报考集美大学的免试招生计划有希望吗

ad3721630
中級會員
中級會員

文章 ad3721630 » 週二 3月 27日, 2018年 9:01 am

钊子 寫:我学校模拟考的成绩是
英语1
语文4
数学2
通时3
历史5*
中史5*
我想问一下这个成绩报考集美大学的免试招生计划有希望吗
冇,英文最少2,仲要攞校推

初級會員
初級會員

文章 1247138275 » 週二 3月 27日, 2018年 10:25 pm

kitcty 寫:預計成績為
中文5-5*
英文3-4
數學3-4
通識4-5
Chem3-4
Bio3-4
如果排:
1.南京大學
2.武漢大學
3.中山大學
4.暨南大學
想問下按照以上成績有冇機會入讀南京大學中文系?武漢大學會唔會收第二志願?中山大學係咪唔會收第三志願?
Thanks
中山 武漢應該第二都唔收

hodyfung
初級會員
初級會員

文章 hodyfung » 週日 4月 1日, 2018年 9:50 pm

暨南放咗去第二志願,請問暨南放第二志願會收嗎?
同埋想問下如果主科有12入唔入到暨大?

thx

maxair
中級會員
中級會員

文章 maxair » 週一 4月 2日, 2018年 9:52 am

hodyfung 寫:暨南放咗去第二志願,請問暨南放第二志願會收嗎?
同埋想問下如果主科有12入唔入到暨大?

thx
會收.
暨大7月免試入學.
viewtopic.php?f=5&t=26134

hodyfung
初級會員
初級會員

文章 hodyfung » 週一 4月 2日, 2018年 8:36 pm

如果有校長推薦,但得主科得12-13(有3222)分入唔入到中山?

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週四 4月 5日, 2018年 9:56 am

hodyfung 寫:如果有校長推薦,但得主科得12-13(有3222)分入唔入到中山?
入唔到

king19990417
初級會員
初級會員

文章 king19990417 » 週六 4月 7日, 2018年 5:58 pm

同濟土木定係人大經濟比較好?
就這兩個學系來說,都是國內第一
那麼想問,就前途和就業而言,哪個比較好?

wailau
初級會員
初級會員

文章 wailau » 週二 4月 10日, 2018年 1:06 am

报读中山大学的商科的话,数学是不是要有4 才收?明面上无讲要,但实际上系咪?

Hachu1098
中級會員
中級會員

文章 Hachu1098 » 週二 4月 17日, 2018年 4:19 pm

请问各位香港人
香港城市大学的名声在香港如何呢?
跟港中大比的话呢?
就业来说,金融本科毕业会很难在香港找到理想工作吗?
我是今年录取cityu的台湾人,正在犹豫是否要赴港读书~
希望大家能给我一些意见,谢谢!

dada2009
北京專家
北京專家

文章 dada2009 » 週二 4月 17日, 2018年 5:00 pm

Hachu1098 寫:请问各位香港人
香港城市大学的名声在香港如何呢?
跟港中大比的话呢?
就业来说,金融本科毕业会很难在香港找到理想工作吗?
我是今年录取cityu的台湾人,正在犹豫是否要赴港读书~
希望大家能给我一些意见,谢谢!
比不上中大. 香港人眼中, 港大, 中大和科大才是好大學.
金融畢業在香港找工作不難.
香港的大學只是QS國際排名高, 像城大的QS超五星評級, 香港也有報道說QS星級其實是收費服務來的.
很多內地大學比城大好, 一些有關香港大學外地生的資料.
逾七成外地生來自國內大學「國際化」虛有其名
https://www.hkptu.org/ptunews/645/headline-t

zxcvbnm1010
初級會員
初級會員

文章 zxcvbnm1010 » 週六 4月 21日, 2018年 7:24 pm

大家好 本人想報上海外國語大學 成績如下 3/4 4/5 4 4 3 3 3

1. 請問有機會會進上外嗎 ?報了翻譯 俄語 英語 葡萄牙語
2. 第二志願為武漢大學的心理學 語言文學, 如果第一志願不被錄取,能進武漢大學嗎?

謝謝

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週日 4月 22日, 2018年 12:08 pm

zxcvbnm1010 寫:大家好 本人想報上海外國語大學 成績如下 3/4 4/5 4 4 3 3 3

1. 請問有機會會進上外嗎 ?報了翻譯 俄語 英語 葡萄牙語
2. 第二志願為武漢大學的心理學 語言文學, 如果第一志願不被錄取,能進武漢大學嗎?

謝謝
中文4就得 武漢唔收第二

初級會員
初級會員

文章 1247138275 » 週日 4月 22日, 2018年 2:00 pm

想請問一下內地大學一般是不是只看必修科的

钊子
初級會員
初級會員

文章 钊子 » 週日 4月 22日, 2018年 6:13 pm

语文3 通时4 数学3 英文2~1 选修5 什么学校会收呢

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 4月 25日, 2018年 12:03 pm

1247138275 寫:想請問一下內地大學一般是不是只看必修科的
多數係

flyhk
高級會員
高級會員

文章 flyhk » 週三 4月 25日, 2018年 12:06 pm

钊子 寫:语文3 通时4 数学3 英文2~1 选修5 什么学校会收呢
英文2 無校長推薦計畫 無學校會收

bbttss
初級會員
初級會員

文章 bbttss » 週日 6月 10日, 2018年 10:11 am

學校志願現在可以改嗎?

hodyfung
初級會員
初級會員

文章 hodyfung » 週三 7月 11日, 2018年 10:45 am

今日放榜有 3 2 2 4 3 3 4
想問一下呢個成績入唔入到暨南 擺咗係第二志願
宜家苦惱咁報唔報香港asso 驚暨南唔收

回覆文章