對於大學分數要求鬆緊度既問題

香港及台灣學生免試招生,澳門學生保送,招生諮詢,證件問題,綜合討論。

版主: 社員

對於大學分數要求鬆緊度既問題

文章DSE考生 » 週日 9月 30日, 2018年 8:00 pm

其實大學d招生分數要求小弟都了解得七七八八,如果真係岩岩好符合要求入既幾率大唔大?or有冇人知某d大學大概要幾多分先入到架?例如南京大學,上海交通大學,復旦大學,武漢大學等等,真心求各位香港既前輩s比比意見,小弟感激不盡!
DSE考生
初級會員
初級會員

Re: 對於大學分數要求鬆緊度既問題

文章maxair » 週一 10月 1日, 2018年 3:09 pm

DSE考生 寫:其實大學d招生分數要求小弟都了解得七七八八,如果真係岩岩好符合要求入既幾率大唔大?or有冇人知某d大學大概要幾多分先入到架?例如南京大學,上海交通大學,復旦大學,武漢大學等等,真心求各位香港既前輩s比比意見,小弟感激不盡!

睇你點填專業, 武大 333333, 南大 4444, 符合最低要求入既機會就好大.
上海交大, 復旦好難入, 符合最低要求都唔一定得.
maxair
中級會員
中級會員

文章DSE考生 » 週一 10月 1日, 2018年 8:32 pm

原來係咁,其實我有d想去讀法學,但係見到好似有d大學要中英文羅5,但我覺得英文玩盡都係4,而其他科目可以超標,唔知有冇機會?or其實呢d頂尖大學法學院大概每一科收幾多分架?
DSE考生
初級會員
初級會員

文章DSE考生 » 週一 10月 1日, 2018年 8:33 pm

同埋我e加有修m2,其實呢d大學重唔重視架?會唔會當係一個科目?
DSE考生
初級會員
初級會員

文章DSE考生 » 週六 10月 6日, 2018年 1:27 pm

如果M2唔算一科既話,甘佢對我考入大學有咩幫助呢?如果小弟唔係揀理科類既系。同埋順便問下,5* 4 5* 5 5* 4可以入到最好既大學係咩?選修係phy chem
DSE考生
初級會員
初級會員

文章DSE考生 » 週六 10月 6日, 2018年 1:34 pm

因為多數大學要6科都4,如果M2唔計一科我讀黎好似都冇咩用,因為只要果6科盡量高分就可以?
DSE考生
初級會員
初級會員

文章URE » 週日 10月 7日, 2018年 4:15 pm

DSE考生 寫:同埋我e加有修m2,其實呢d大學重唔重視架?會唔會當係一個科目?

有些大學M2會當作一門選修科,有些不會。
URE
資深會員
資深會員

文章URE » 週日 10月 7日, 2018年 4:20 pm

DSE考生 寫:原來係咁,其實我有d想去讀法學,但係見到好似有d大學要中英文羅5,但我覺得英文玩盡都係4,而其他科目可以超標,唔知有冇機會?or其實呢d頂尖大學法學院大概每一科收幾多分架?

人民大學法學院前年錄取了1人,4455*45**。
URE
資深會員
資深會員

回到 中國留學綜合討論